Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Kapare



Foto: Otočka

Iznikla iz surog kamena. Ko raskošna vila. Ni zalivana , ni okopavana. Stari je donio par sadnica s udaljenog otoka Lukovca. Ima tome više od trideset godina. Rekao, pokušat ću. Nikome do sada nije uspjelo uzgojit je. Ugurao u suhozid. Malo zatrpao zemlje oko nje. I to je bilo sve.

Već godinama nam plodonosna. Od početka petog mjeseca pa sve dok je s ljeta ne napadnu nametnici. I dalje susjedi pokušavaju. Uzimaju od nas njeno sjeme, al ne ide. Tako smo ponosni vlasnici jedne bujne divljakuše. Koja se kod nas ugnijezdila. Pripitomila. Udomaćila.

Stavljam je u razna jela, salate, umake. Stari Grci su je koristili kao lijek protiv nadutosti te kao antireumatik. Stimulator je funkcije jetre i pripisuje joj se povoljno djelovanje na prevenciji bolesti srca, krvnih žila i bubrega. Redovito je kiselim u domaćoj kvasini. Ostavljam nešto za našu upotrebu. Najveći dio poklonim.

Krajem jeseni je obrežem. Gotovo do kamena. Ostanu samo duboko ukorijenjene suhe grančice. Svaki put pomislim kako je nemoguće da od tih suharaka ponovno iznikne ovakva ljepotica.
Ali, postojana je. Stari je našao nju. Ona nas. I evo nas u ljubavnoj simbiozi. Ipak, rijetko da prođem kraj nje, a da je ne pomazim. Uostalom, postoji li itko tko ne treba ljubav. Ili kome ona nije poticaj :-).


Post je objavljen 05.05.2021. u 14:13 sati.