Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne boje

Austro-ugarsko zrakoplovstvo - Carske i kraljevske zračne snage

Carske i kraljevske zračne snage, (nje. Kaiserliche und Königliche Luftfahrtruppen) bile su zračna sastavnica u okviru oružanih snaga Austro-Ugarske, utemeljene i ustrojene su 1893. kao balonski korpus, a kasnije 1912. preustrojene su u zračne snage.

Iako je zrakoplovstvo Austro-Ugarske bilo tehnički inferiornije i slabije opremljeno od njemačkog ili britanskog, ipak je sudjelovalo u borbama na istočnom i talijanskom bojištu i postojano obavljalo svoje zadaće do kraja.

Na početku rata austrougarski zrakoplovi bili su jarko obojani u crveno-bijele trake duž cijelog trupa aviona. No, to je ubrzo odbačeno, ali crveno-bijelo (crvene trake) na vrhovima krila i repu ostale su.

Zrakoplovi isporučeni iz Njemačke uglavnom su stizali s poznatim crnim križnim oznakama, ali A-U križ ostajao je neokružen, a mornarički zrakoplovi pak su zadržali crveno-bijelo-crvene trake.

Serijski brojevi A-U zrakoplova slijedili su prepoznatljiv dvodijelni, decimalno odvojen format i bili su istaknuti na bočnim stranama trupa (karakteristično samo za zrakoplove A-U).

Poput Amerikanaca i Francuza, također i A-U carski piloti razvili su meni zanimljive insignije i oznake svojih zrakoplova.

Naime, velika tiskana slova (poput T) na crvenoj podlozi označavaju zrakoplovi kodnog naziva 'crveni T', a to zapravo označava zrakoplov kojim upravlja pilot feldwebel (dočasnički čin odgovara činu narednika) Karl Teichmann.

Dakle, veliko tiskano slovo 'T' odgovara prezimenu 'Teichmann'. Neki bi možda mogli zamijetiti da postoje i druga prezimena s početnim slovom T. Naravno, drugo prezime imalo je drugačiji font 'T'.

Tako npr. pilot feldwebel.Karoly Turek također ima na trupu zrakoplova veliko tiskano slovo 'T', ali je ono u drugačijem fontu (ima dodatke malih crtica), a kao što se vidi na slici.

Ako pak je bilo previše pilota s istim početnim slovom prezimena, to je jednostavno riješeno ispisivanjem cijelog prezimena poput pilota natporučnika Othmar Wolfanga Gretl (jednostavno piše '8 Gretel').

Ponekad eskadrile označavaju svoje zrakoplove poput 'J.41', a to ne treba pomiješati s osobnim slovima prezimena pilota, to je oznaka borbene eskadrile (bojno jato), odnosno, zrakoplov serijskog broja 41 'Jata J' (borbene eskadrile).

Na kraju, na slici se uočavaju zanimljive kamuflažne sheme zrakoplova, pa u slijedećem postu malo se raspišem i o tim kamuflažnim uzorcima 1. svjetskog rata.




Post je objavljen 02.05.2021. u 13:04 sati.