Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rominblog

Marketing

Zašto smo pristali na masku umjesto žvake?!



- "Oprostite, nemam ništa sitno. Može li maska?", reče teta na kasi.

- "Imate li još Čunga Lunga?"


Ne znam kako je u Hrvatskoj. U Sarajevu je Čunga Lunga bila sinonim za kusur. Preslatka žvaka koja brzo gubi okus. Vještiji su znali puhati ogromne balone koji su nerijetko završavali zalijepljeni preko nosa. Imala je i sličicu u omotu. Ništa od toga, doduše, ne bi znali da nije stajala pored kase i glumila kusur.

E pa... još postoji Čunga Lunga!

Kakva crna maska...

Maski trenutno imam više nego gaća. Do prije dva dana bila je obavezna i na otvorenom. Sada samo u zatvorenom i tamo gdje nije moguće držati propisanu distancu. Dakle, i dalje je svugdje obavezna uz dobar izgovor da si vani, ako te kojim slučajem zaustavi čika policajac. Kazna ako je nemaš je sitnica, 500 maraka (2 hiljade kuna). Epidemiološki je sasvim shvatljiva. Posebno ako uzmete u obzir da u pretrpanoj kafani ne morate da je nosite, a onda je navučete na izlasku iz kafane i tako hodate sami sa sobom. Zamaskirani.



Nije sve ni do korone. April je uzaludan mjesec bio i prije nje. Maj je već drugačiji. Proljeće. U pola ponoć je 18 stupnjeva i prozračno je. Na ulici samo tramvaji i poneki automobil. Grad bez ljudi nakon 21 sat. Meni nedostaje kafana do ranog jutra!

Post je objavljen 30.04.2021. u 23:12 sati.