Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Vojne boje

Američki zrakoplovi u 'Velikom ratu'

Kako narastaju i razvijaju se europska ratna zrakoplovstva tako raste, razvija se i Američko (SAD) ratno zrakoplovstvo.

Meni je posebno zanimljiv sam početak razvoja američkog zrakoplovstva, točnije, razvoj rondela (nacionalne oznake) na vojnom zrakoplovu.

U svom početku razvoja zrakoplovstva Amerikanci svu pozornost pridaju sigurnosti granice s Meksikom.

Dakle, to je godina 1916. Meksikom se rasplamsala revolucija koju vodi Jose Doroteo Arango Arambula, možda poznatiji kao Pancho Villa. Revolucionari su iznenada napali gradić Columbus u Novom Meksiku.

U zraku su američki vojni zrakoplovi, ali nose oznaku 'crvene zvijezde'. Godine 1917. još jedna revolucija (ona u Rusiji koja će dokinuti Rusku Republiku i stvoriti Savez Socijalističkih Sovjetskih Republika) takvu će 'crvenu zvijezdu' uzeti za svoj simbol, te će i njihovi zrakoplovi nositi takvu oznaku.

No, dobro, Amerikanci već 1917. mijenjaju rondel, pa crvena zvijezda postaje bijela u plavom krugu s crvenim krugom opisanim između krakova.

No, to su godine 'Velikog rata' koji neće proći bez sudjelovanja Amerike i Amerikanaca u njemu. Tako američki piloti odlaze kao dragovoljci u Europu u sastavu Američkih ekspedicijskih snaga i to u Englesku, Francusku i Italiju.

Opet, Amerikanci kao Amerikanci, mijenjaju nacionalne rondele Francuske i Engleske te crtaju svoj na zrakoplove kojima lete. No, to nisu američki plavi krugovi s bijelim zvijezdama …

To su rondeli u boji bijelo – plavo – crveno! Sve bi to bilo sasvim u redu, ali to su 'ruske boje' … No, američki piloti dodaju pored tog rondela posebne oznake (američki cilindar s nacionalnim obilježjima, glave američkih starosjedilaca ukrašene perjanicama ...).

Na kraju sve to postaje 'tipično američko' i boje odgovaraju nacionalnim bojama. Na slici sam pokušao izabrati neke od najzanimljivijih američkih zrakoplova.




Post je objavljen 30.04.2021. u 19:58 sati.