Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Svibanj

Konac je Travnja i red je promijeniti stranicu kalendara. Nadam se da će vrijeme u Svibnju ipak dozvoliti da uživamo u ljepoti najljepšeg mjeseca.


5 Svibanj, May


Da li biljke osjećaju?

Nekada davno imali smo na balkonu dvije posude s prekrasnim velikocvjetnim begonijama. Za vrijeme nevremena jedna je posuda pala na pod. Dio grana je polomljen, cvijeće otpalo. Kako sam mislio da će ipak iz onoga što je ostalo opet procvasti, stavio sam oštećenu begoniju natrag pored one čitave. Neugodno sam se iznenadio kada sam drugi dan vidjeo da je zdrava begonija odbacila cvjetove! Jasno da se nametnula misao da je ona zdrava osjetila šta se desilo drugoj i u tuzi ili iz saučešća odbacila svoje prekrasne cvjetove.

U knjizi Fantastična naučna istraživanja, autora Petera Andreasa i Caspara Kiliana, opisana su zanimljiva istraživanja provedena na biljkama.
Clev Backster, vodeći stručnjak na polju detektora laži, prilikom jednog zalijevanja filodendrona došao je na ideju da vidi da li se mogu ustanoviti kakve reakcije ako biljku priključi na aparat. Razni pokusi pokazali su zapanjujuće rezultate.
Ovdje stavljam snimak jedne stranice, bolje nego da to sam opisujem. Nadam se da će i vas zaintrigirati.





Post je objavljen 30.04.2021. u 13:38 sati.