Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/emirnisic

Marketing

Selo Karačići

Srebrenica je jedna od najvećih općina u BIH, površine je 530km2, zato može zvučati neobično ako kažem da je neko selo udaljeno 40km od Srebrenice, a ima ih i takvih. Selo Karačići udaljeno je oko 10km zračne linije na jugoistok od same Srebrenice (putem je to nekih 17km) nadmorska visina između 700-800 mnv. Divno je što odatle vidite kanjon rijeke Drine, a tu je i jedan plato na kome su se u ona sretnija vremena održavala veselja, proslave za Prvi maj, koje se i danas pamte.

Rekli su nam da tu ima 70 stećaka, ali sve je suprotno od onoga što vam kažu, možda se nekome učinilo tako, i uz teške muke probijali smo se kroz gustu šumu kroz koju niko živ ne prolazi, znam, tako nešto je i rizično jer je ovuda ostalo mnogo mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava (tu uz stećke bili su rovovi za vrijeme rata), a možda su i zmije počele da se bude. Ali ima nešto što čovjeka tjera da ipak tu zaviri, i nešto što ga iznad svega čuva.

Na lokalitetu Cura kako stoji u literaturi ima ukupno 27 stećaka bez ukrasa i natpisa. Naše današnje zapažanje je da su oni u lošem stanju, i da ovoj nekropoli prijeti nestanak. Ukoliko se ona u skorije vrijeme adekvatno ne uredi.



Post je objavljen 29.04.2021. u 08:08 sati.