Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PORTUGALSKO PREDSJEDANJE EU



POŠTEN, ZELENI I DIGITALNI OPORAVAK




Nakon što je Hrvatska predsjedala Vijećem EU od 1.1. do 30.6.2020. dojam je da su u medijima manje prisutne informacije o tome što se događa po resorima na razini Vijeća EU. Mora se priznati da su već i tijekom Hrvatskog predsjedanja započerla virtualna predsjedanja odborima Vijeća EU radi pandemija koja se širila Europom i svijetom. Predsjedavanje Vijećem izmjenjuje se među državama članicama EU svakih 6 mjeseci. Nakon Hrvatke predsjedateljica je bila Njemačka. Pandemija COVIDA 19 je tema koja okupira pažnju i zasjenjuje sve druge teme. Zato želim podsjetiti, da je trenutna predsjedateljica Vijećem EU zemlja Portugal .
Države članice koje predsjedaju, tijesno surađuju u skupinama od po troje, nazvanim "trojke". Ovaj je sustav uveden Lisabonskim ugovorom 2009. Trio postavlja dugoročne ciljeve i priprema zajednički dnevni red određujući teme i glavna pitanja kojima će se Vijeće baviti tijekom 18 mjeseci. Na temelju ovog programa, svaka od tri zemlje priprema svoj detaljniji 6-mjesečni program. Trenutni trio čine predsjedništva zemalja Njemačke, Portugala i Slovenije.

Portugalsko predsjedanje Vijećem EU započelo je 1. siječnja i traje do 30. lipnja 2021
Prioriteti portugalskog predsjedanja vode se njegovom krilaticom: "Vrijeme je za postizanje: pošten, zeleni i digitalni oporavak".

Program predsjedanja usredotočen je na pet glavnih područja koja su u skladu s ciljevima strateške agende EU:

1.ojačati otpornost Europe
2.promicati povjerenje u europski socijalni model
3.promicati održivi oporavak
4.ubrzati poštenu i uključivu digitalnu tranziciju
5.potvrditi ulogu EU-a u svijetu, osiguravajući da se to temelji na otvorenosti i multilateralizmu

Portugalsko predsjedanje Vijećem EU usredotočeno je na približavanje EU s obzirom na pandemiju COVID-19. Promiće viziju EU koja je inovativna, gleda u budućnost i temelji se na zajedničkim vrijednostima solidarnosti, konvergencije i kohezije.





Post je objavljen 29.04.2021. u 04:58 sati.