Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marival11

Marketing

O mojim dragim kupcima i lakomosti

Ledena fronta mi je dala mnogo posla. Većinu stvari dovela sam u red. Spašeno je preko 17.000 sadnica. Nadam se da će biti dovoljno za moje vjerne kupce. Sebi još ništa nisam posadila, ali ima dana...Preumorna sam, a fizički najnaporniji dio tek slijedi ( prodaja ) . Prije bavljenja sadnicama, radila sam 22 godine u kancelariji. Firma je otišla u stečaj , ja dva mjeseca na Zavod za zapošljavanje ( bez nekoliko plaća i otpremnine ), a onda u bitku sa nepoznatim. Zasadila sam jagode u plasteniku i na otvorenom. Pa mi je prve godine umalo sve propalo kad sam u plasteniku ugledala zmiju. Pravu, a i od gumenih sam padala u nesvijest. U to vrijeme jagode sam prodavala jednom kupcu koji je imao štand na tržnici. Po 20 kuna. Prodavao ih je po 40. Pa mu je 20 kuna zarade za staviti jagode u vrećicu bilo premalo. Pa mi je rekao da mi je cijena previsoka i da se mogu nabaviti po znatno nižim cijenama. Kažem ja njemu da ću mu jagode prodavati po 10, ako će ih kupcima prodati po 15 kuna. Kako mu ta opcija nije legla, digla sam mu cijenu na 35 kuna. Mislio je da se zezam, ali bila sam ozbiljna i ostala sam bez kupca, a on bez mojih ekološki uzgojenih jagoda.

Teški su bili ti počeci. Prvih sam godina sadnice prodavala i na sajmovima u Pazinu, Žminju i Vodnjanu. Već poslije dvije, tri godine stekla sam stalne kupce jer sam cijenom uvijek bila povoljnija od drugih. I sadnice su planule u par sati.... Prije 5 godina prestala sam prodavati na sajmovima jer svih 20.000 sadnica prodam u plasteniku. Svojim vjernim kupcima iz cijele Istre i Rijeke. Najpovoljnije. Vjerujem da nigdje u RH ne možete nabaviti kvalitetnu sadnicu po cijeni od 1,80 kn. Kako nemam grijanja, za zalijevanje koristim kišnicu - to je cijena kojom sam ja zadovoljna. Kontejner i humus košta me od 20- 30 lipa. Neke sjemenke koštaju 50 lipa. neke 90, a ove godine isprobavam i rajčicu Amanetu čija jedna sjemenka vrijedi 1,30 kn. Kako prodajem i rajčice i paprike od kojih sama čuvam sjeme, držim troškove pod kontrolom?!:)))

Ove godine dodatno kasnim sa prodajom, jer me zeznula hladna fronta. Ali moji vjerni kupci čekaju da biljke narastu. Dolaze kod mene često i u čizmama kad im kažem da ima malo više blata. I ispuni se srce radošću kad se uvijek meni vraćaju, iako im sadnice dovoze i do kućnog praga jer sajmova zbog korone nema. Pa ih pitaju po kojoj bi cijeni platili sadnicu, a oni kažu da ih neće ni na poklon jer imaju svoju marival.

I tako živimo ja i moji vjerni kupci u skladu i međusobnom uvažavanju. Često pomislim kako bi ova naša zemlja mogla biti baš ugodno mjesto za život većini, da ima malo više poštenja, više rada i manje trke za zaradom i stjecanjem materijalnog bogatstva bez pokrića.




Post je objavljen 27.04.2021. u 03:48 sati.