Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

BANIAS / CEZAREJA FILIPOVA

Cezareja Filipova (Caesarea Philippi), danas Banias je antičko mjesto smješteno u podnožju planine Hermon.
Planina Hermon nalazi se na sjeveru Izraela i najviši je vrh. Graniči sa Sirijom i Libanonom. Većinom je prekrivena snijegom i danas je poznata turistička i skijaška destinacija. U proljeće, kada se snijeg počinje topiti, dragocjen je izvor vode za rijeku Jordan.


Banias je drevno nalazište koje se razvilo oko izvora rijeke Banias koja je jedna od glavnih pritoka rijeke Jordan.
Iz Biblije znamo da su se na ovom mjestu, u ovim prostorima od davnina štovali lažni bogovi. U blizini je mjesto Tel Dan u kojem je čak bilo podignuto i jedno od svetišta lažnim bogovima.
Ime Banias mjesto je dobilo u helenističkom razdoblju. Štovao se je grčki bog Pan i srodna božanstva, pa je mjesto dobilo ime Panias. Neki narodi u ovim područjima slovo P izgovaraju kao B, i tako je od Panias nastalo Banias.

Pan ima ljudsku glavu i torzo, ali kozje stražnje noge i rogove – dakle, polujarac, polučovjek. Zaštitnik je pastira, živi u izoliranim mjestima, u prirodi, voli ples i zabavu. Tada je u ovim krajevima bilo mnogo pastira, i svi su dolazili ovdje na godišnje svetkovine. Da ga udobrovolje i dobiju njegov znak, bilo je mnogo žrtvovanja koza. To se događalo u ovoj špilji, u kojoj je tada izlazio izvor vode. Danas je špilja bez vode, smatra se da se promjena dogodila nakon nekog potresa.
Ovu špilju su smatrali da su to Vrata Hada, vrata podzemnog svijeta.

U rimsko doba ime se je promijenilo u Cezareja Filipova, po Herodu Filipu, koji je sagradio grad.
Za židove je ovo bilo nepoželjno mjesto, mjesto u koje oni nisu odlazili i koje se pomalo zaboravljalo. Za njih je to bilo demonsko mjesto.
U evanđelju se spominje kako je Isus doveo ovdje svoje učenike. Oni nisu bili zadovoljni što dolaze na ovo mjesto.
Ovdje im postavlja pitanja: Što govore ljudi tko je Sin čovječji? I drugo: A što vi kažete tko sam ja? Na drugo pitanje Petar daje odgovor da je on Krist, Sin Boga živoga.
Tada mu je rekao Isus da je on Petar Stijena i da će sagraditi Crkvu. Nakon Cezareje Filipove krenuli su na svoje putovanje prema Jeruzalemu gdje je Isus bio razapet.


Osim što se možemo diviti ostacima grčkih i rimskih hramova, nišama u stijeni koje su posvećene Panu, možemo uživati u predivnoj prirodi i predivnim slapovima.


Post je objavljen 25.04.2021. u 21:19 sati.