Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Povodom Svjetskog dana knjige - oda čitanju

"Onaj tko ne voli čitati nije pronašao pravu knjigu za sebe" - kaže moja draga J.K. Rowling.
Danas, 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a 1995. kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcillaso de la Vega. I zamislite, Cervantes je umro 23. travnja po gregorijanskom, a Shakespeare na isti datum, ali prema julijanskom kalendaru. I nitko se nije našao svađati oko datuma.
Inače, prema srednjovjekovnoj tradiciji 23. travnja na dan Sv, Jurja, muškarci su svojim djevojkama poklanjali ruže, a od 1925. postojao je običaj da djevojke muškarcima poklanjaju knjige.
Što za mene predstavlja čitanje knjiga?! Nešto najljepše u životu. Nešto najplemenitije. Nešto što me naučilo o svijetu. Nešto što me naučilo s riječima. Nešto o čemu želim komunicirati. Nešto što me uzbuđuje, nešto što me veseli i nešto u čemu istinski uživam.
Danas sam opet bila na masaži, a mogu reći da je čitanje knjige kao masaža uma. Dakle, danas sam imala dvije masaže. Tijela i uma, pa i duše. Koja je sa svakom knjigom plemenitija.
Jedan dragi odlomak iz divne knjige. Pavao Pavličić: "Rukoljub" (pisma slavnim ženama)
Mariji Jurić Zagorki
Cijenjena gospodična,
kad bi ste samo znali koliko nam nedostajete. Nedostajate nam možda onoliko koliko smo mi nedostajali vama u vašem usamljeničkom životu. Na gubitku smo i vi i mi. Jer vi ste uranili u svemu, i možda bi tek ovo bilo pravo vrijeme za vas, a mi smo tek danas svjesni koliko nam je potrebno ono što ste nam vi mogli dati.
Vi ste uranili po tome što ste bili prva novinarka i sjajna parlamentarna izvjestiteljica, a to su vam uzimali za zlo....
Možemo samo zamišljati što bi ste bila u stanju učiniti kao autorica krimića, ljubića, ....Jer vi ste poznavali publiku, dobro ste znali što joj treba. I znali ste na najbolji način da je svojom pričom uvedete u začarane predjele....."
"Knjiga je san koji držite u ruci" - Neil Gaiman https://www.facebook.com/BalasevicTekstovi/videos/783947611807045/

Ps: svaki video ili fotkica koju postavim puno se ljepše vidi na pametnom telefonu! Imajte na umu! :)))) Pusa!

Post je objavljen 23.04.2021. u 22:23 sati.