Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KAZNA JE DOVEDENA U PITANJE!


ŠTO IZVRŠNA VLAST MOŽE UČINITI?

Ministar pravosuđa i uprave dr. Ivan Malenica je od predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice zatražio da se očituju o postojećem zakonskom okviru i mjerama osiguranja prisutnosti okrivljenika, za što je posljednji primjer Zoran Mamić.
Ministar uprave i pravosuđa dr. Ivan Malenica napisao je kako ovih dana aktualna situacija u kojoj je pravomoćno osuđena osoba, prije upućivanja na izdržavanje kazne zatvora, napustila teritorij Republike Hrvatske te traži ustupanje izvršenja kazne BiH. Riječ je o Zoranu Mamiću koji je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od 4 godine i 8 mjeseci, u predmetu u kojem je na kaznu zatvora pravomoćno osuđen i njegov brat Zdravko Mamić. Zdravko Mamić je dan prije izricanja prvostupanjske presude, također napustio Hrvatsku te je od tada nedostupan hrvatskim vlastima. I to nije jedini slučaj da su osuđenici s dvojnim državljanstvom uspjeli izbjeći izvršenje kazne u Hrvatskoj.
Radi se o situacijama koje su ponavljajuće i za koje postoji vjerojatnost da će se događati i ubuduće, konstatira ministar dr. Malenica dodajući da takve situacije s opravdanim razlogom narušavaju povjerenje građana u pravosudni sustav te narušavaju percepciju pravosuđa u odnosu na njegovu učinkovitost, ali i pravičnost.
"One su protivne cilju kaznenog postupka koji se provodi kako bi se, na zakonom propisani način, utvrdilo je li kazneno djelo počinjeno te ako jest, kako bi se na počinitelja primijenila kazna ili druga odgovarajuća mjera. U ovakvim situacijama ta svrha je, s aspekta primjene kazne, dovedena u pitanje i nije izvjesno hoće li u potpunosti ili uopće biti ispunjena", navodi ministar uprave i pravosuđa.
U pismu traži mišljenje o tome što izvršna vlast može učiniti kako bi omogućila pravosuđu da u ovakvim situacijama osigura da osobe protiv kojih se vodi postupak ili su pravomoćno osuđene za kaznena djela ne napuštaju hrvatski teritorij s ciljem ne izvršavanja kazne.




Post je objavljen 23.04.2021. u 04:37 sati.