Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

56 594

56 594 kvadratna kilometra. To je površina Hrvatske. Pronađite mi još jednu zemlju koja ima prirodne resurse kakve ima Hrvatska, dam vam što god hoćete.

Od slavonske plodne, mirisne crnice koja bi nas sve mogla hraniti, teškog žitnog klasja i žutih glava suncokreta. Od vinorodnog gorja Kutjeva i Istre, koja daju neka od najpoznatijih svjetskih vina. Od najveće evropske šume kestena na Baniji, Od surove Like, pogodne za stočarstvo, gdje je krumpir nenormalno velik i ukusan. Od prirodnih ljepota od kojih zastaje dah - silnog Velebita, kamenog biserja Kornata, očaravajućih Plitvičkih jezera, da ne nabrajam dalje. Od vjekovne ljepote jednog Dubrovnika. Od studenvoda poput Mrežnice, koju ispod slunjskog poligona možete bez straha zagrabiti rukom i piti. Nema toga nigdje na svijetu.
Meni se duša slama kad samo pomislim što bi se s tim resursima moglo napraviti. Kakva bi gospodarska sila mogli biti kada bi samo progledali oni koji u svojim rukama imaju moć da izmijene sve one crne i zastrašujuće brojke koje se povezuju sa Hrvatskom. Samo Slavonija bi nas svojom teškom, plodnom zemljom mogla podići iz mrtvih, a gdje je sve ostalo prirodno bogatstvo koje imamo.

Pa daj progledajte, ljudi. Nije još prekasno. Ovakav komadić prirodne ljepote i bogatstva ne postoji nigdje drugdje na svijetu, samo ga mi imamo. Može li to doprijeti do vaših glava? Možete li iskoristiti samo Bogom dane resurse koje imamo, ne treba nam ništa više? Ekološki čisto tlo i voda u svijetu su već dugo nepoznanica, a mi ih imamo i ne koristimo. U slavonskim selima rijetko se čuju poljodjelci i mukanje krava ujutro. Lika postaje prava pustoš. Banijske šume se nemilice sijeku.

Ima li netko tko bi ovih 56 594 kvadratna kilometra iskoristio za dobrobit svih onih koji su ostali ovdje živjeti?
Još se stignete trgnuti. Za par godina gledalo bi nam u leđa puno evropskih zemalja, samo zato jer nemaju silno prirodno bogatstvo koje mi imamo.
A možda nemate dušu, pa vam se nema što ni slomiti.

( fotke - bespuća interneta, uglavnom croatia.hr - Slavonija, Kutjevo, Plitvice, Velebit i Kornati, službene stranice )











Post je objavljen 22.04.2021. u 21:28 sati.