Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KIBER AKTIVNOSTI PROTIV TVRTKE SOLARWINDS



EU OSUĐUJE POTKOPAVANJE KORISTI OD INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE



Europska unija i njezine države članice izražavaju solidarnost sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s posljedicama zlonamjernih kiber aktivnosti, posebice kiber operacije usmjerene protiv poduzeća SolarWinds, piše u priopćenju od 15. travnja koju je, prema procjeni Sjedinjenih Američkih Država, izvela Ruska Federacija, i koja je utjecala na vlade i poduzeća diljem svijeta, među ostalim u državama članicama EU-a. Dijelimo zabrinutost naših partnera zbog sve većeg broja zlonamjernih kiber aktivnosti, a posebno smo zabrinuti zbog nedavnog povećanja učestalosti aktivnosti koje utječu na sigurnost i integritet proizvoda i usluga informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT), što bi moglo imati sistemske učinke i uzrokovati znatnu štetu našem društvu, sigurnosti i gospodarstvu.
Zlonamjernom upotrebom IKT-a potkopavaju se koristi koje internet i upotreba IKT-a pružaju društvu u cjelini te se pokazuje da su neki akteri spremni stvarno ugroziti međunarodnu sigurnost i stabilnost.
Svi se akteri moraju suzdržati od neodgovornog i destabilizirajućeg ponašanja u kiberprostoru. Nastavit ćemo istraživati zlonamjerne kiberaktivnosti u cilju kontinuiranog, zajedničkog i koordiniranog djelovanja kako bi se spriječilo takvo zlonamjerno ponašanje u kiberprostoru, odvratilo od njega i odgovorilo na njega, među ostalim bliskom suradnjom s našim međunarodnim partnerima. Pozivamo sve države da olakšaju aktualne istrage i da imaju konstruktivnu ulogu u njima, kao i da poduzmu odgovarajuća djelovanja u svrhu promicanja sigurnosti i integriteta proizvoda i usluga IKT-a te njihova lanca opskrbe.
Europska unija i njezine države članice nastavljaju raditi na uspostavi programa djelovanja za poticanje odgovornog ponašanja država u kibe rprostoru u okviru Ujedinjenih naroda, nadovezujući se na rad UN-ovih skupina vladinih stručnjaka u tom području i na to da je otvorena radna skupina nedavno potvrdila taj okvir.
Europska unija i njezine države članice i dalje su snažno predane solidarnosti sa svojim međunarodnim partnerima i odlučne, u okviru toga, promicati globalni, otvoren, stabilan i siguran kiberporstor u kojem se poštuju ljudska prava, temeljne slobode, demokratske vrijednosti i načela te vladavina prava, kako bi svi mogli sigurno živjeti na internetu i izvan njega.




Post je objavljen 22.04.2021. u 03:54 sati.