Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

ŠETNJA PO STAROM GRADU

6.dan

Šetali smo po Starom gradu, upijali magiju svetosti...
Završavamo prvi dio hodočašća i razmišljamo o naučenom, o viđenom, kontempliramo. Svih ovih šest dana, svakodnevno smo imali temu o kojoj smo razmišljali.
Prvi dan u Tel Danu, u simbolici izvora rijeke Jordan i Abrahamovih vrata, podsjetili smo se da je čovjek živo biće koje ima svijest i jedini sposobnost religioznosti. Religare otprilike znači povezati, spojiti se sa Prirodom, sa nečim Višim iznad nas. U to Nešto imati povjerenje. Takvo je povjerenje imao Abraham kada je uz Ura krenuo na ovo Putovanje. Čuo je Božji glas i slijedio ga je. Pratimo Abrahama jer je in naš otac u vjeri, njegova vjera je bila velika.
Dakle, imamo prirodnu sposobnost da se povežemo sa Bogom.
Drugi dan, Bethel, Božja kuća. Osim što je Abraham ovdje čuo glas da izgradi svetište, ovdje je i Jakov sanjao onaj digao san o nebeski ljestvama. Bog se obraćam ljudima, povezuje se sa ljudima.
Treći dan, sveta gora Karmel i priča o Ilijinoj pobjedi Baalovih svećenika. Bili smo na mjestu Muhraqa. Bog se kroz vjeru i djelovanje pokazao ljudima (vatra sa neba).
Četvrti dan, u Betlehema smo i spominjemo svetog Jeronima, njegov prijevod svetih spisa i špilju u kojoj je radio. Bog nam se objavljuje kroz svete spise, na taj način možemo slušati Njegovu riječ.
Sviđala mi se njegova ljubav i strast da prenese ljudima Objavu.
Peti dan smo u Jeruzalemu, na brdu Morija, prisjećajući se i doista gledajući stijenu na kojoj je Abraham zamalo žrtvovao Izaka. To je bila ogromna vjera, povjerenje.

Šetajući Jeruzalemom doista se osjeća neka mističnost. Svetost.
Sveti Jerolim kaže da je Sveta zemlja Peto evanđelje. Intuitivno... izjavu potpuno razumijem i osjećam.
Vjera u Boga osjeća se na svakom koraku... Bio židov, kršćanin ili musliman...Korjeni su nam isti.

Danas, šestog dana, razmišljamo o simbolima vjere.
Koji su simboli vjere?
Kažu da su čuda simboli vjere. sretan
A vjera je dar od Boga.
Dugo to nisam razumjela. Mislila sam da je to nešto što ja sama biram.
Vjera je dar od Boga.
Amen.


Post je objavljen 20.04.2021. u 17:21 sati.