Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/liora

Marketing

BRDO MORIJA / HRAMSKA GORA

Gora ili brdo Morija poznato nam je iz priče kada je Abraham trebao žrtvovati svojeg sina Izaka. Naravno da nije, pojavio se anđeo,a taj čin je samo bio test Abrahamove vjere u Boga.


Danas to mjesto zovemo Hramska gora ili Brdo Hrama. To je uzvišenje u jeruzalemskom Starom gradu i sveto je mjesto židova, kršćana i muslimana.

U davno doba, hebreji iz doba patrijarha nisu znali za hram, iako su imali svoja sveta mjesta (Betel, Beer Šeba, Šekem). U kasnije vrijeme Izrael ima prenosivo svetište tako da Bog može stalno prebivati usred naroda dok ga vodi kroz pustinju.
U svim religijama hram je sveto mjesto u kojem prebiva božanstvo.
Kralj David je, nakon što je uredio državu/kraljevstvo, poželio sagraditi Hram, no Bog mu nije dozvolio.Bog je Davida potaknuo, dao mu je plan, sredstva za gradnju Hrama, ali je želio da Hram izgradi njegov sin Salomon.
I tako je Prvi Hram bio izgrađen 961.g.pr.Kr.

586.g.pr.Kr. srušio ga je babilonski kralj Nabukodonosor II, a stanovnici Jeruzalema su odvedeni u babilonsko sužanjstvo.
539.g.pr.Kr. nakon pada Babilona, perzijski kralj Kir Veliki vratio je židovima slobodu, a 515.g.pr.Kr. dozvolio im je obnovu Hrama.

Herod Veliki je 500 godina kasnije još dogradio Drugi Hram. Na žalost, njega su uništili Rimljani 70.g.
Iz tog razdoblja ostalo nam je ono što kršćani zovu Zid plača.

Danas, na ovom svetom mjestu, na mjestu Abrahamove žrtve, na mjestu Prvog i Drugog Hrama, stoji Kupola na stijeni, jedna od najljepših džamija na svijetu.

Kupola na stijeni je prilagođena mjestu koje je od starine bilo židovska i kršćanska svetinja.
Sveta stijena - vrh planine Morija nalazi se u sredini džamije.

Post je objavljen 19.04.2021. u 22:47 sati.