Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HELIKOPTERSKA HITNA PRODUŽENA NA CIJELU GODINU



BAZE NA KRKU, DIVULJAMA I ČILIPIMA POKRIVAJU OBALU I OTOKE

Na helidromu kod Opće bolnice Dubrovnik u Dubrovačko neretvanskoj županiji održana je 19. travnja pokazna vježba hitne helikopterske medicinske službe.
“Bez ove službe nemoguće je postići da unutar 60 minuta pacijent stigne do medicinske ustanove u Dubrovniku i Splitu, gdje će mu se dati odgovarajuća pomoć i spasiti život. Nakon pet godina smo službu produljili na čitavu godinu. Sad će stanovnici naše županije imati jednake uvjete kao i svi drugi građani Hrvatske i Europske unije”, izjavio je župan Dobroslavić. Dugoročnim programu Vlade planirano je da služba bude smještena u Opuzenu, ali za to još nisu ispunjeni tehnički uvjeti. “Mi jesmo za takvo rješenje, ali je potrebno izgraditi helidrom i prateće objekte. Zasad servisnu uslugu može pružiti jedino Zračna luka Dubrovnik”, napomenuo je župan Dobroslavić.
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla je kako je s bazama na Krku, Divuljama i Čilipima služba pokriva čitavo područje hrvatske obale i otoka. Ona je rekla da helikopter s Čilipa polijeće za tri do četiri minute i do Metkovića mu treba 13 minuta, a do Korčule 14 minuta, što je izrazito brzo. Ukupno će u projekt do kraja godine biti uključeno 24 liječnika i 28 medicinskih sestara i tehničara, koji će raditi u tjednim dežurstvima. Hitna helikopterska medicinska služba u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ima tri financijera i to Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je ustupilo helikopter s posadom, Ministarstvo zdravstva, koje osigurava zdravstveno osoblje te Dubrovačko-neretvanska županija koja plaća smještaj te prehranu posade i zdravstvenog osoblja u Zračnoj luci Dubrovnik.



Post je objavljen 19.04.2021. u 21:35 sati.