Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

RADI COVID 19 OPATIJA PODUZETNIKE OSLOBAĐA PLAĆANJA KOMUNALNE NAKNADE


ZA POSLOVNI PROSTOR I ZEMLJIŠTE NA KOM SE OBAVLJA DJELATNOST

Grad Opatija kao jedinica lokalne samouprave, sa oko 11 tisuća stanovnika, grad koji je kvarnerska turistička meka, donio je Odluku o oslobođenju plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i građevinsko zemljište na kome se obavlja poslovna djelatnost, u 100 postotnom iznosu za vrijem trajanja epidemije COVID-19 virusom za razdoblje siječanj-svibanj 2021. godine.
Odluka se odnosi na poduzetnike koji su obveznici plaćanja komunalne naknade za poslovni prostor i zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, a koji ispunjavaju uvjete: da imaju registrirano sjedište na području Grada Opatije, da nisu obustavili obavljanje gospodarske djelatnosti temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 27. studenoga 2020. godine, 8. siječnja 2021. godine i 29. siječnja 2021. godine ,odnosno da nisu obustavili obavljanje gospodarske djelatnosti u mjesecima za koje mogu dobiti oslobođenje od plaćanja, da su u posljednjem tromjesečju 2020. godine imali pad prihoda od 40% ili više u odnosu na isto vremensko razdoblje u 2019. godine.
Uvjet je i to da, poduzetnici nisu imali pravo zatražiti nadoknadu troškova u sklopu mjere Potpore za očuvanje radnih mjesta, u djelatnostima pogođenim korona virusom sukladno Uputama ravnatelja Porezne uprave donesenih u sklopu mjera Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom .
Potrebno je ispuniti zahtjev i tko je u PDV sustavu priložiti obrasce za posljednje tromjesečje 2020. godine te PDV obrasce za posljednje tromjesečje 2019. godine.
Poduzetnici koji nisu u PDV sustavu, pad prihoda dokazuju temeljem ispisa iz sustava fiskalizacije. Poduzetnici koji nisu obveznici fiskalizacije, pad poslovanja dokazuju prikazom prihoda i primitaka.
Ukoliko poduzetnik ima više poslovnih prostora, potrebno je podnijeti zahtjev za svaki poslovni prostor zasebno. U tom slučaju PDV obrasce, ispis iz sustava fiskalizacije, prikaz prihoda i primitaka dovoljno je dostaviti u jednom primjerku uz jedan zahtjev. Zahtjevi će se zaprimati u Gradu Opatiji poštom ili meilom, nakon cjelokupnog isteka razdoblja siječanj- svibanj 2021.




Post je objavljen 19.04.2021. u 21:02 sati.