Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Teško uočljivo

Dekorativno kamufliranje – lažne zgrade

Dekorativno kamufliranje predstavlja mijenjanje izgleda postojećih objekata i dovođenje protivnika (promatrača) u zabunu o stvarnoj namjeni objekta.

Naime, postojeći objekt za paljbeno djelovanje (bunker) može se dekorativno kamuflirati u neki drugi komercijalni objekt koji prikriva stvarnu vojnu namjenu.

To dekorativno kamufliranje doživjelo je svoj vrhunac tijekom godina 'hladnog rata'. Dakle, maskirni bunkeri imaju vanjski izgled normalnih kuća, čija je istinska funkcija skrivena iza arhitekture i stila gradnje u dotičnoj regiji.

U početku (na prvi pogled) teško je identificirati ove objekte, ali kad se približite, prijevara postaje očitija. Kuća ima neobičan kutni oblik, a prozori ne odražavaju nikakvu svjetlost (to je zapravo stil iluzionizma trompe l'oiel – 'prevara oka').

Uporabom boja naslikani su lažni prozori i vrata, a istodobno topnički i strojnički otvori maskirani su uporabom lima ili dasaka.

Dekorativno bojanje kod izrade lažnih objekata ne treba miješati s kamuflažnim bojanjem samoga objekta. Iako su namjera i cilj slični, gotovo isti, ipak postoji razlika.




Post je objavljen 18.04.2021. u 16:29 sati.