Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Teško uočljivo

Brodska kamuflaža – 'Razzle Dazzle'

Kamuflaža koja to zapravo nije pojavila se tijekom 1. svjetskog rata na ratnim brodovima, a opetovala se i u prvim godinama 2. svjetskog rata.

Naime, umjesto da brodove pokuša prikriti, 'razzle dazzle' kamuflaža činila ih je još uočljivijim i vidljivijim. Međutim, zbog složenih uzoraka geometrijskih oblika i podebljanih kontrastnih boja, pri čemu se boje i geometrijski oblici međusobno prekidaju i sijeku, ova kamuflaža zbunjivala je i otežavala protivniku određivanje vrste i veličine broda, njegovu brzinu i smjer plovidbe.

Dakle, 'razzle dazzle' zapravo zbunjuje, a ne prikriva. U to doba vizualni daljinomjeri bili su vrlo jednostavni, gotovo primitivni, pa je sve elemente za ciljanje trebao zapravo izračunati sam topnik (čovjek koji je gledao daljinomjerom).

Mnoštvo apstraktnih i sukobljenih geometrijskih oblika doista su otežavali određivanje i zauzimanje elemenata za ciljanje (oblik, udaljenost, brzina i smjer broda).

Gdje smo to već vidjeli? Kod zebra naravno, one kada su u krdu, a kako svaka ima svoj osobni i jedinstveni način rasporeda pruga, dodatno zbunjuju lavice lovkinje koje otežano mogu uočiti jedinku koju žele izdvojiti iz krda.

Dakle, 'razzle dazzle' kamuflaža idealna je kao zasljepljujuća i ometajuća kamuflaža koja je u današnje doba potpuno nestala jer elemente ciljanja danas određuju računala i njihovi laserski daljinomjeri, a protubrodske rakete u svojim memorijskim karticama imaju neke drugačije parametre.



Post je objavljen 17.04.2021. u 18:58 sati.