Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SNJEGOVI U PROLJEĆE 2021. !



HOĆE LI OVE GODINE U HRVATSKOJ BITI VOĆA I VINA?



Ovo je fotografija Željka Ledinskog u voćnjaku 6. travnja 2021. snimljena. No ista snježna idila bila je i 12. i 13. travnja s niskim jutarnjim temperaturama do -5. Ovo je već treća sedmica da početak tjedna započinje sa nježnim padalinima i niskim temperaturama. Priroda je pokazala veliki nesklad, jer su u ožujku bili topli dani koji su pouspješili rast pupova na voću i čak cvjetanje, a onda priroda kao da se predomislila i započela je hladnoća. U Gorskom kotaru je bilo snijega 30- ak centimetara. Mještani su sa lopatama odmetali snijeg kako bi ispred kuća napravili prohodane prolaze. Zimska služba bila je u punom pogonu. Hoće li ove godine uopće biti voća i vina? Tko će kako i koliko poljoprivrednim proizvođaćima nadoknaditi štete?

"Minus od 2,7 Celzijeva stupnja u ponedjeljak ujutro je bio na granici podnošljivog za voćnjake ako ne traje dugo. No najava -4°C do -5°C u narednim danima nas već plaši jer većina voćnjaka nema adekvatnu zaštitu putem sistema orošavanja, već kao ja, imaju lovce na mraz koji nisu 100 posto učinkoviti", kaže član Hrvatske voćarske zajednice Željko Ledinski.
Željko Ledinski kao član Hrvatske seljačke stranke bio je saborski zastupnik u mandatu od 2004. do 2008.. Dipl. ing. šumarstva Ledinski sada se bavi poljoprivrednom proizvodnjom na obiteljskom imanju u selu Kovačevcu, u općini Rovišće, u Bjelovarsko bilogorskoj županiji na površini od 15 ha. Imanje je na obroncima Bilogore. Glavni proizvodi OPG Ledinski su su voće, cvjeće, božićna drvca, voćne rakije, med, a bavi se i vinogradarstvom i šumarstvom.




Fotografija iz voćnjaka Ž. Ledinskog





Post je objavljen 16.04.2021. u 03:21 sati.