Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Asertivna komunikacija

Što je to asertivna komunikacija i zašto je ona važna?! I zašto nam je potrebna - i u životu, a time i na blogu. Bojim se da je nekima na blogu asertivna komunikacija nepoznat pojam, pa da ga malo rasvijetlimo.
Znate onu poslovicu: ne radi drugome ono što ne bi Ti htio doživjeti. Drugo: moja sloboda se završava u trenutku kada ograničava ili oduzima slobodu drugom čovjeku. Uvijek to treba imati na umu.
Asertivna komunikacija je vrsta komunikacije koja se odlikuje otvorenim i neposrednim izražavanjem misli i osjećaja vezanih za temu rasprave, bez kršenja prava druge osobe.
Asertivnost i asertivna komunikacija su riječi anglosaksonskog podrijetla (eng. assertive), a u prijevodu znači odgovorno i samopotvrdno ponašanje. (česte su "ja poruke").
Asertivna komunikacija se može naučiti, ali - za to treba vremena i truda. Čak i kada se nauči, još je veći izazov pronaći najkonstruktivnije ponašanje u određenoj situaciji. (hoće reći: dobra procjena situacije).
Asertivna komunikacija ima sljedeće karakteristike:
- aktivno slušanje
-jasno i direktno iznošenje svojih stajališta i osjećaja (jako važno! Stajališta i osjećaja!)
-korištenje "ja" poruke
-predlaganje rješenja
-poštivanje sugovornika
-pozitivno izricanje prigovora
-spremnost na kompromis
--spremnost ispričati se kada se pogriješi
-kontrola negativnih osjećaja

Što je to "ja" poruka?!
Osjećam se .............. kada Ti .......... zato što.....stoga želim..............

Ne smijemo zaboraviti da asertivna komunikacija treba postojati i u lijepim, pozitivnim situacijama, kada je potrebna pohvala.
Glavni je cilj naučiti se zauzeti za sebe. Dugo to nisam znala, i jednostavno sam "bježala" od situacija koje bi uzrokovale da bih nastavkom komunikacije mogla povrijediti ili uvrijediti sugovornika. Naravno, verbalno. A riječi - eh, znamo da upravo riječi najviše bole.
Konačno sam naučila reći: ne, nećeš majstore kada mi se nešto ne sviđa ili mi se pokušava na silu nametnuti. Psihologija je moja peta ljubav, osim ljudova, životinjica i književnosti, te politike. A što je politika nego - povijest međuljudskih odnosa. Povijest rata i mira; razdoblja koja se izmjenjuju.
Upamtite - uljudna energičnost i pristojna odlučnost (ako mi se nešto ne sviđa, ponavljat ću kao pokvarena ploča: ne, hvala, ne hvala, ne hvala, ne hvala, ne hvala...Zato se i zove metoda "pokvarene ploče":))))) otvaraju mnoga vrata. Nikada ne odustajte prvenstveno - od sebe. Imamo na blogu divnih primjera blogera i blogerica koji nikada ne odustaju od sebe, i uvijek idu naprijed! Imaju moje iskreno divljenje i ljubav! Pusa!

Cikla, pekmez, i tjestenina s crvenom lećom, sve iz bio asortimana, i iiii - novi jogurt koji mi izgleda fenomenalno! I moja današnja večera: Tuna salata, sa chilli tunjevinom, zelenom salatom kao podlogom, jedno kuhano jaje, malo luka, i gigantske rotkvice, veličine manjih rajčica:)))), kiseli krastavci, te malo soli i octa. I hrana za dušu: Jagodica - bobica!!!!:))) Ljubim!
Ps: primijetila sam da mi se u kontrolim pitanjima pojavljuju pojmovi, o kojima pišem u pojedinom tekstu. Danas je to bila kovanica od dvije kune i što je na njoj. Tuna! :))))))




Post je objavljen 13.04.2021. u 22:02 sati.