Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

COVID DODATAK UMIROVLJENICIMA


PREMIJER TVRDI DA DODATAK NIJE MITO PRED LOKALNE IZBORE

Pandemija korone virusa traje već 15 mjeseci, a Vlada RH se tek 12. travnja javno sjetila umirovljenika te objavila:
Onim korisnicima mirovine kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja do
1500 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje u iznosu od 1200 kuna.
Onima kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja između 1500 i 2000 kuna isplatit će se jednokratno novčano primanje od 900 kuna. Za korisnike kojima je iznos ukupnog mirovinskog primanja od 2000 do 3000 kuna, iznos jednokratnog novčanog primanja iznosit će 600 kuna, a onima s mirovinom od 3000 do 4000 kuna isplatit će se 400 kuna.
Vlada će u 14.4. donijeti odluku kojom će se umirovljenicima isplatiti jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom Covida-19. Ova odluka obuhvatit će više od 800.000 umirovljenika, a ukupan iznos koji će biti isplaćen je oko 600 milijuna kuna.
Premijer Plenković najavio je da se isplata jednokratnog novčanog primanja može očekivati krajem travnja ili početkom mjeseca svibnja.



Vlada RH : PRIKAZ DODATAKA ZA UMIROVLJENIKE


"Mi smo kroz reformu mirovinskoga sustava do sada prosječno povećali mirovine za 13,5 posto. Kad tome pridodamo da smo u zakonima koje smo usvojili vodili računa o našim sugrađanima koji imaju najniže mirovine, povećali smo im mirovinu za još 3,13 posto", rekao je Plenković.
Naglasio je da je ovo potez odgovorne hrvatske Vlade koja razumije da su umirovljenici jedna od najranjivijih skupina.
"Njihov položaj je zahtjevan. Naša mirovinska reforma je išla za tim da podigne mirovine. Ovo je jednokratna potpora u specifičnim okolnostima panedmije Covida-19 za koju ne mogu biti odgovorni umirovljenici, a nije ni Vlada. Mislim da temeljno načelo društvene solidarnosti se treba pokazati prema najranjivijima i u ovim okolnostima", rekao je premijer.

Pojasnio je da sredstva za isplatu jednokratnog novčanog primanja nisu bila planirana. "Postoji tzv. institut indeksacije mirovina, odnosno način kako rast mirovina prati rast plaća. Zbog te indeksacije otvorio se prostor da država napravi ovakav iskorak. I taj iskorak je sada i on je uvijek pravodoban", rekao je predsjednik Vlade.

Rekao je da je najveći razred umirovljenika onaj s mirovinama između 2000 i 3000 kuna, dok je onih s najmanjom mirovinom, koji će dobiti iznos od 1200 kuna, oko 120 tisuća.
Istaknuo je da će se sredstva za dodatak naći bez rebalansa proračuna, i to preraspodjelama unutar Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i iz iznosa koji imaju na raspolaganju zbog niže indeksacije.
Premijer je pred novinarima negirao pretpostavku da isplata umirovljenicima radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom Covid 19, ima veze s predstojećim lokalnim izborima. Drugim riječima premijer je negirao da je isplata mito umirovljenicima kako bi podršku dali HDZ-u.



Post je objavljen 13.04.2021. u 06:21 sati.