Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

POVIJESNI DOGAĐAJI U RATNOM BJELOVARU.

Bivša vojarna JNA na današnjem Trgu E. Kvaternika u Bjelovaru.

Dana, 03. studenoga 1991. godine , u Bjelovaru, je formirana postrojba HOS-a "Crna Legija", pod vodstvom Vjekoslava Slavka Došena, koji se je pobrinuo kao hrvatski iseljenik i emigrant da mi HOS-ovci dobijemo 200-tinjak novih uniformi iz Njemačke. (Poslije je; Došen umro pod čudnim okolnostima, a sumnja se da je čak bio i otrovan.)

Bivša vojarna JNA, u gradu (na današnjem Trgu E. Kvaternika, u kojoj je sad gradska uprava) u Bjelovaru, počeli smo preuređivati taj prostor u HOS-ovu vojarnu, na tome; radio sam ja, i desetak HOS-ovaca, da bi potom za nekoliko dana svi radovi "stacioniranja" bili obustavljeni. Jedno veče oko 21,00 sat, proturena je u naše redove vijest: kako Dobroslav Paraga (HSP) je uhićen, i kako naše iskaznice HOS-a, koje su izrađivali u Starčevićevom doma u Zagreba, su pale u ruke Tuđmanovoj policiji, koja je tamo upala i napravila pretres...

Naše iskaznice je predala policiji, tajnica HSP-a Marija Belošević, inače, ona je rodom iz Bjelovara, a suprug Mirko je potom nagrađen da poslije radi u vojnoj policiji. Poslije toga događaja nikada izdajnik Paraga, predsjednik HSP-a, nije nam dao nikakvo objašnjenje. U svojoj knjizi "Politika i Domovina" od Josipa Manolića, od 2015. godine, u njoj se navodi na 212-213 stranici, kako "Crna Legija" iz Bjelovaru, kani napasti Pantovčak i Banske Dvore, i izvršiti atentat na Franju Tuđmana (HDZ).

Značajnije količine oružja, streljiva i opreme hrvatske su snage uspjele osvojiti osvajanjem vojarni u Varaždinu i Bjelovaru. To je donijelo u oružju vrijednost oko milijardu dolara. Te vojarne JNA su blokirane bile 13. na 14. rujna 1991. godine. Osvajanje bjelovarske vojarne je uspjelo te je Hrvatska vojska bila primorana silom zauzeti vojarnu 29. rujna 1991. godine u sklopu plana nazvanog Bilogora, tada je zauzeta i vojarna JNA u Koprivnici.
BRANKO STOJKOVIĆ - ŠTIT
HRVATSKA / B j e l o v a r, 43000
0958148290 (Tel/mob.
E-mail: brankostojkovic152@yahoo.com
-----------------------------------------------------
Objavljeno: 11.04. 2021. godine
-----------------------------------------------------
http://crostojkovic.blog.rs/
http://crostojkovic1958.blog.hr
http://stitonosa1958.blogger.ba
(WEB:) https://brankostojkovic.com/
Broj članaka: 5708.


Post je objavljen 11.04.2021. u 10:40 sati.