(već pisala o češnjači)
Jutros sam nabrala punu košaru kopriva, medvjeđeg luka i ljekovite češnjače..
Malo o ljekovitoj češnjači.
U pučkoj medicini češnjaču preporučuju za: jače mokrenje (diuretik sok svježe biljke ili čaj od osušene biljke) znojenje (sok svježe biljke dijaforetik ili čaj od osušene biljke), jačanje imunološkog sustava u proljeće kad nam je tako potrebna detoksikacija cijelog organizma, uništavanje bakterija (kao što su gram-pozitivne bakterije grupe – typhoid-paratyphoid enteritis te Bacillus pyocyaneum), za liječenje čireva na koži (stavljamo obloge od listova na čir čim se pojavi) uklanjanje nametnika, naročito ako imamo tegobe s nametnicima u crijevima (kao što su amebe, gliste, itd. – uzimamo svježu biljku za jelo ili iscijedimo sok, te pijemo čaj od osušene biljke), jačanje organizma (sok svježe biljke), liječenje kod tegoba reumatskih bolova i gihta (oblozi od svježih listova), liječenje neuralgije (oblozi od svježih listova) izbacivanje tvrdokorne sluzi ili katara iz pluća i crijeva jer ima svojstvo rastvaranja-raskuživanja (resolvens – kod bronhitisa, astme, kašlja, uzimamo sok svježe biljke dijaforetik ili čaj od osušene biljke) sluzi. Za vanjsku uporabu rabi se svježa biljka tako da se iscijedi sok ili se sitno usitni te stavlja na bolesna mjesta na koži (ekcem, razni osipi, lišajevi, razne nečistoće kože, ubodi insekata, ugrizi divljih i otrovnih životinja, ima antiseptičko svojstvo, a ujedno sprječava razvijanje i širenje infekcije). Žvakanjem mlade biljke jačamo zubno meso te se osobama s tegobama desni preporučuje žvakanje biljke. Suho lišće također rabimo za liječenje imunološkog sustava i raznih tegoba s katarom ili tvrdokornim sekretom. Sjeme češnjače rabimo u obliku praška koji koristimo za ušmrkavanje i izazivanje kihanja. Mast od češnjače dobivamo od korijena češnjače koju rabimo za mazanje prsa kod tegoba s bronhitisom.
Ja ju jedem na salatu, u varivu, zapečenu, pijem čaj od sviježe i sušene češnjače, sušena je odlična kao začin jelima .
Posle berbe doručak na travi.
Krumpiruša, kremasti jogurt od indijskih oraščića ,mladi luk, rajčice, rotkvice i čaj od koprive.