Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Ma koji parfemi??

Levitski zakonik

3,3 Od žrtve pričesne, kao žrtvu paljenu, neka prinese loj što omotava drobinu, sav loj što je oko drobine;

3,4 oba bubrega i loj što je na njima i na slabinama; pa privjesak s jetre: neka i njega s bubrezima izvadi.

3,5 Zatim neka Aronovi sinovi te dijelove sažegu na žrtveniku sa žrtvom paljenicom koja bude na drvima na vatri. To neka je žrtva paljena Jahvi na ugodan miris.

U Levitskom zakoniku su riječi božje gdje on naređuje kako se što radi. U ovom slučaju, kako se i koji dijelovi sala želi da se pale njemu za, kako piše, „ugodan miris“. U 28 poglavlju Knjige brojeva, Jahve više od 10 puta kaže „jer taj me miris smiruje“. I dodaje „ako pronađete nekoga tko koristi to salo, ubijete ga! Jer to salo je moje i nitko ga ne smje dirati“.

Da bi dobio taj miris koji ga smiruje, Jahve je naredio da se svakog dana u godini, zakolje jedno janje ujutro i jedno navečer, jer on je taj dim u svom šatoru, morao imati 24 sata na dan.

U Ilijadi i Odiseji, Homer je više od tridesetak puta naveo da su grčki Theoi voljeli istu stvar, miris zagorenog sala.
U knjizi „Bogovu i religija Starog Rima“ napisana od filologa Gian Matteo Corrias, govori o religiji Rimljana, prije nego je došla interpretatio graca ili „grčki prijevod“ gdje grčki pisci izjednačuju ostale bogove sa svojim panteonom pa su Amon, Osiride i Ptah, postali "Zeus", "Dionisio" i "Efesto". Što su dakle željeli rimski bogovi? Željeli su Omentum, odnosno onaj dio trbušnog sala žrtve, koji je namijenjen isključivo bogovima.

Mislite da je moguće da su pisci biblije, Homer, pisci Starog rima svi zajedno za svoje bogove izmislili istu stvar?

Prije desetak godina obznanjeni su radovi na prijevodu kineskog jezika, u kojem su njihovi bogovi željeli apsolutno istu stvar. Tu se pridodaju i Indijsku bogovi, Popol Vuh Maja Indijanaca itd.

A zašto je taj dim smirivao bogove? Zato što bio, i dan danas je ;) pun molekula slične molekulama endorfina, koje naš mozak proizvodi kad smo pod stresom i moramo se smiriti, možda i ljude stoga opušta i veseli miris roštilja.

U Aramejskoj bibliji piše da, kad se Noina arka nasukala na planini Ararat, tamo je bilo sve puno ljudi, tako da se Noa i obitelj dugo bojala iskrcati. Kad je napokon to učinio, napravio je ogromnu žrtvu paljenicu s velikim brojem životinja (čovjek bi se zapita čemu toliki trud oko arke), te nadalje kaže da su se bogovi oko dima skupljali kao muhe oko mesa, te od dima smireni, obećali da tako nešto više neće ponoviti.


Post je objavljen 08.04.2021. u 12:39 sati.