Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

Umro jedan od najvećih mecena...



J.J. Strossmayer: Jedan od najvećih mecena u hrvatskoj povijesti

Zapisi jednog vremena: 8.4.1905.


Dana 8. travnja 1905. godine napustio je ovozemaljski život Josip Juraj Strossmayer. Rođen je u Osijeku 4. veljače 1815. godine. Bio je đakovački biskup (bosanski i srijemski biskup), jedan od najvećih mecena u hrvatskoj povijesti i hrvatski političar.


Biskup kojemu su dignuti spomenici diljem Hrvatske, čovjek po kojemu su nazvane mnogobrojne ulice, trgovi, parkovi, ustanove koje su jedan od istaknutijih elemenata u vizuri gradova poput Đakova, Osijeka, Zagreba


Nakon školovanja u Đakovu, Pešti (doktor filozofije), Beču (doktor teologije) bio je profesor u Đakovu, dvorski kapelan u Beču. Imenovan je biskupom Đakovačke i Srijemske biskupije koncem 1849. dok je ustoličen tijekom sljedeće godine.
Također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru, veliki župan Virovitičke županije (županije od Virovitice do Osijeka). Ovisno o političkim okolnostima promovirao je takozvanu južnoslavensku ideju iz koje se mogao iščitati i trijalizam Austro-Ugarske Monarhije.

Bio je na različite načine mecena današnje Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (nekadašnja JAZU), Matice hrvatske, Matice dalmatinske, zagrebačkog sveučilišta… Njegovo je biskupovanje obilježila i gradnja katedrale u Đakovu, kao i palače JAZU u Zagrebu i osnivanje galerije.

Foto: Spomenik i bista u Đakovu i Osijeku, zgrada Rektorata Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Đakovačka katedrala
Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje



Post je objavljen 07.04.2021. u 19:38 sati.