Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Još jedna iritantna

Rasizam

Zašto je uvrjeda reći „je*eni crnac“? jeli uvrjeda „je*eni“ ili „crnac“, ili sve zajedno?
Zašto se kao rasizam ne valorizira „je*eni bijelac, žuti (žutac?), crveni (crvendać?)“? ili se možda i valorizira... ali bi bijelac ili ostatak zemaljske rasne boje samo slegnuli ramena, ili se samo uvrijedila na ono „je*eni“. U čemu je problem s „crnac“? u Americi se crnci međusobno pozdravljaju s „niger“ odnosno „crnče“, ali kažu da oni to međusobno mogu i da to onda nije uvreda, ali ako to izusti bijelac, onda jeste!

Pretpostavljam stoga da je ovdje riječ o američkoj povijesti robovlasništva i da je to činjenica koja vrijeđa Afroamerikance, ako je tako onda je to djelomično u redu, jer besplatan rad crnaca na plantažama pamuka je bila ona prevaga koja je učinila Ameriku jednom od najmoćnijih zemalja na svijetu. Taj besplatan rad je omogućilo bogatstvo koje Amerikanci danas pokazuju u svojim moćnim nosačima aviona, s kojim se hvale po svim obalama svijeta, s kojih polijeću moćni i preskupi lovci i bombarderi.

Besplatan rad koje je Americi omogućio slanje čovjeka na mjesec, i tisuće američkih atomskih bombi s kojim drže svijet na granici armagedona. Da bi shvatili o kojem bogatstvu besplatnog rada je riječ, recimo da danas, po američkim zakonima, potomci robova imaju pravo na obeštećenje na robovlasništvo koje su pretrpjeli njihovi preci, i to u punom iznosu po broju članova i godinama rada, za ubojstva, premlaćivanja i poniženja. Ali to Amerika ipak ne isplaćuje, jer ne može s obzirom na to da se radi o besmisleno basnoslovnom iznosu.

Pa ipak... tijekom zemaljske povijesti sve su rase doživjele holokaust robovlasništva. Crnačko robovlasništvo je u Americi trajalo stotinjak godina (?).opće robovlasništvo u kojem su trpjele sve race, pa stoga i crnci i bijelci, trajalo je tisućama godina.

Što mislite zašto u Veneciji postoji „Riva degli Schiavoni“ a koja se odnosi na Hrvate? Riječ Schiavoni dolazi od imenice schiavi odnosno robovi, pa iako će van mnogi povjesničari reći da to nije tako,, da se radi o riječi "slavi" odnosno Slaveni, ali s Talijanske gramatičke točke gledanja je to prevelika greška, stoga... e pa jeste tako! Nakon pada Rimskog carstva, dalmatinske obale su ostale nezaštićene (osim velikih gradova) pa su po Jadranu harali gusari (baš kao Amerikanci po Africi) koji su iz malih mista uzimali robove i prodavali ih u južnim obalama Mediterana i arapskoj španjolskoj. Mislite da su se Venecijanci libili zvati Hrvate „schiavi“? Kakvo mišljenje su imali o nama dokazuje i činjenica da, kad bi u Veneciji, u nekom kazališnom djelu, trebalo uprizoriti vraga, taj vrag je uvijek govorio hrvatskim jezikom.

Ustraju li Afroamerikanci, baš kao i Židovi, na svojoj tužnoj povijesti kako bi od toga imali koristi? Možda! Ali za razliku od Židova, to im ne uspijeva. Amerika je uvijek bila rasistička zemlja, ali u doba robovlasništva taj se rasizam nije odlikovao osobitom mržnjom, danas ipak da.

Mišljenja sam stoga da bi Afroamerikanci svoj „crnački ponos“ morali pretvoriti u pravi ponos i reći „da ja sam crnac i ponosim se tim“ te „uvredu“ pretvoriti u pohvalu. Baš kao što se Hrvati, unatoč svom robovanju, ponose svojim imenom.

Post je objavljen 07.04.2021. u 10:18 sati.