Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAKON ŠEST GODINA – DIJALOG



MINISTAR MARIĆ ZAPOČEO DIJALOG O PODMIRIVANJU DUGA VELEDROGERIJAMA

Prvog radnog dana nakon blagdana Uskrsa, 6. travnja ministar zdravstva prof. dr. Vili Beroš i ministar financija dr. Zdravko Marić, koji je i podpredsjednik Vlade RH, održali su sastanak s predstavnicima veledrogerija radi financijskog duga kojeg država ima kroz zdrastveni sustav prema dobavljačima lijekova.
Problem neredovitog plaćanja lijekova prisutan je u hravtskoj Vladi već šest godina, tako da su potraživanja veledrogerija narasla na, kako veledrogerije komunuciraju na dug veći od šest milijardi kuna. Na posljednje komuniciranje veledrogerija, koje je periodično, u kojem traže da im se uplati najmanje 2,3 milijarde kuna, država je u tjednu prije Uskrsa uplatila 900 milijuna kuna, s objašnjenjem, da je tu sumu sada moguće uplatiti.
Ministar financija dr. Marić rekao je da je ideja sastanka bila „započeti dijalog koji će se nastaviti idućih tjedana, sa svrhom je da se osiguraju redovno funkcioniranje i poslovanje da mi s naše strane omogućimo podmirivanje obveza, da dugovi više ne rastu galopirajuće, prije nego se dogodi temeljitija reforma zdravstvenog sustava koja je, mislim da je to sada svima jasno, više nego potrebna“.Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom već su nužna dugoročan rješenja. Cilj je doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.




Post je objavljen 07.04.2021. u 08:03 sati.