Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Teško uočljivo

Digitalno ili stepenasto kamufliranje

Krajem 2. svjetskog rata (1944. i 1945.) tadašnji 'Sovjeti' (Rusi) razvili su maskirni uzorak 44 (poznat kao TTsMKK – rus. trekhtsvetnyi maskirovochnyi kamuflirovannyi kostium) ili (hrv. 'trobojno varljivo maskirno odijelo' – po Athumanunhu).

Neki danas pišu da je to bio prvi 'digitalni' maskirni uzorak, no, ja se s tim mogu samo djelomično složiti. Odnosno, ja ću napisati da je to bio temelj na kojem će počivati svi kasniji maskirni uzorci Sovjetske, a kasnije Ruske vojske.

Taj prekrivajući maskirni uzorak, a kasnije maskirni uzorak 45 (spoj 'amebe' i 'stepenica'), uzorak je tamno-zelenog lišća na žuto-smeđoj zemlji i predstavlja zapravo stepenasti korak maskirne pjege.

Iako on doista podsjeća na 'pikselizirani' maskirni uzorak (digitalni) on na to samo sliči i podsjeća, ali nije izrađen pomoću računala, pa nema ni govora o digitalnom maskirnom uzorku.

Nešto kasniji maskirni uzorak 45 još više podsjeća na (sliči) digitalnom maskirnom uzorku, ali ni on to zapravo nije. To je samo 'hibrid' ('ameba-stepenica') koji dolazi u tri boje (odnosno četiri) žuta, zelena i crna (smeđa).

Još kasniji, maskirni uzorak 60 (breza), postat će jedan od najzastupljenijih uzoraka i gotovo će svi prikrivajući oblici na njemu biti izrađeni u stepenastom koraku koji podsjeća na 'piksel'.

No, ni to još uvijek nije digitalni (pikselizirani) maskirni uzorak, a mnogi kolekcionari taj uzorak zovu 'zečići' jer neki oblici doista podsjećaju na zečeve … (iako ih vidi i sam Athumanunh, to nisu 'zečići' već maskirni oblici stepenastog koraka).

Zato zapamtite, digitalizirana kamuflaža je maskirni uzorak koji je oblikovan od malih pravokutnih piksela u boji. U teoriji, (po Athumanunhu), je to daleko učinkovitija kamuflaža od standardnih jednoličnih uzoraka jer oponaša iscrpljene teksture i grube granice pronađene u prirodnim okruženjima.

No, zapamtite i ovo! U gustoj šumi svaka odora, koja je uglavnom zelena, dovoljno će dobro poslužiti. Ako pak su boje konstantne, digitalni uzorak bit će vjerojatno superiorniji.

Međutim, ratovanje u šumi (do bliske borbe može doći samo na udaljenostima do 50 m) obično je kratkog dometa, a već 100 metara je neobično i neočekivano.

Digitalni uzorci uglavnom rade bolje upravo na tim kraćim udaljenostima.




Post je objavljen 03.04.2021. u 20:05 sati.