Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

107. brigada - "Baranja" 3.4.1992.



Operacija „Baranja“: Najpoznatija akcija Vukova s Drave, 107. brigade

Zapisi jednog vremena: 3.4.1992.


Prije 29 godina postrojbe su 107. brigade započele operaciju „Baranja“ tijekom ranojutarnjih sati (5:35 sati) 3. travnja 1992. godine.

Na pravcu Šibska Drava – Šibska Adica, lugarnica Topolje – prostor Pašnjak djelovala je 1. bojna.
Uz 3. satniju bili su i pripadnici Izvidničko-diverzantske satnije.
Na pravcu lugarnica Prud, lugarnica Repnjak za Baranjsko Petrovo Selo, na pravcu Orešanci, Sveta Ana djelovala je 2. bojna.
Karaula Torjanci, Medrović, Torjanski rit djelovao je dio 3. bojne s Diverzantskim vodom.

Nakon nekoliko sati (četiri do četiri i pol sata) pripadnici su hrvatske vojske držali oko 70% benta uz pretpostavke Zapovjedništva 107. brigade da su i drugi prostori u srpskim rukama bili pred padom. Prestanak je borbenih aktivnosti nastupio oko 12 sati pa je uslijedilo prelaženje vojnika preko Drave s baranjske na slavonsku stranu.

Autori Natko Martinić Jerčić i Slaven Ružić prenijeli su u knjizi 107. Vukovi s Drave (2017.) dijelove iz videozapisa sa sastanka koji se održao 9. travnja 1992. godine u Belišću: „Po mojoj (o.a. general Bobetko) ocijeni vaša jedinica je izvršila svoj zadatak. Ono što je bilo njoj dato u sklad sa tim zadatkom to nije vaša stvar, to je naša stvar i mi ćemo ići dalje redoslijedom stvari što je normalno… Vi ste na prvoj crti fronta i vi ste tu jako dugo… Da zaključim da su hrvatski vojnici, časnici i dočasnici pod vašim zapovijedanjem učinili maksimum što je u datim okolnostima bilo moguće, zašto to nije konačno onako kako se očekivalo, niste vi jedini bili u igri. Ono što se ticalo vas vi ste to učinili.“

Foto: Spomenik poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske
Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje



Post je objavljen 03.04.2021. u 18:20 sati.