Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

Piramide drugi dio

Iako u šali, naše magare od kupusa, je izložilo službenu povijest piramida u režiji Dr Zahi Havas, rođen u Damijeti, Egipat, 28. maja 1947, arheolog, egiptolog, bivši generalni sekretar Visokog savjeta za starine Egipta (2002—2011) i prvi Ministar za antikvitete Egipta (2011).

Bio direktor platoa Gize, a također je istraživao arheološka nalazišta u delti Nila.
Odnosno bivši bog i batina za sve što se arheološkog proučavanja u Egiptu tiče. Ipak moramo znati da je Dr Zahi Havas egipatski arheološki nacionalist, pa sva, od njega dozvoljena istraživanja, nisu smjela izaći iz konteksta da su piramide stvorili Egipćani, a tu se prvenstveno misli na piramide platoa Gize. Dr Zahi Havas je „službeno“ dao otkaz na svoje funkcije, dok neslužbeno se tvrdi da je dobio otkaz (na veliku radost većine egiptologa diljem svijeta) jer je u egipatsko arapskom proljeću podržavao predsjednika Mubaraka.

Kad govorimo o egipatskim piramidama, moramo napraviti striktnu razliku između piramida na Gizinom platou i svih ostalih egipatskih piramida. Piramide na platou su savršene piramide, prema njima sve ostale egipatske piramide su bezvezna hrpa kamenja.

I tu dolazimo do problema datiranja i pitanja, jesu li piramide na platou uistinu Egipatske? Postavlja se dakle pitanje jesu li sve ostale piramide „prvotni pokušaji“ dok se nije došlo do savršenih; ili obrnuto, jesu li „savršene piramide“ primjer koji kasniji Egipat nije uspio kopirati?

Sve „egipatske piramide“ odnosno one koje nisu na platou, prepune su pisanog teksta u kojim su se Egipćani hvalili svime i svačime, a kad su napravili savršene piramide na platou,, o tome ni slova! Zar uistinu mislimo da je Keops napravio piramidu kao svoje grobno mjesto, a da nije ostavio ni slova da je upravo on tu pokopan?

Danas postoje mnoge teorije o tome, tko je , kada i zašto napravio piramide na Gizinom platou, ali meni se sviđa jedna davna teorija, teorija iz ne tako daleke povijesti, ali ipak razdoblje kad se o našoj drevnoj povijesti znalo puno više, jer su još postojali drevni tekstovi koji su o tome nešto govorili.

Arapski povjesničar zvani Al-Maqrizi ili Makriz, punog imena Taqi al-Din Abu al-'Abbas Ahmad ibn 'Ali ibn' Abd al-Qadir ibn Muhammad al-Maqrizi (1364–1442) , koji je živio u Egiptu u doba vladavine Mameluka (1250-1517) piše da se za veliku piramidu, u to doba, znalo da ju je izgradio kralj koji je živio prije velike poplave po imenu Saurid. Kralj Saurid, bio je poznatiji na hebrejskom kao Enoch.

Post je objavljen 30.03.2021. u 08:45 sati.