Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Teško uočljivo

Maskirni uzorak 62TP - Tigrova pruga

Tko je prvi razvio i usvojio maskirni uzorak 62TP još uvijek, a izgleda da će tako i ostati, ne može se tvrditi sa sigurnošću. Naime, sličan uzorak (gušter) rabili su Francuzi u ratu za Vijetnam (Indokina), ali i Britanci u ratu za Burmu.

Prvi američki vojni savjetnici u Južnom Vijetnamu također su bili odjeveni u odore tog maskirnog uzorka. No, taj maskirni uzorak 62TP nikada nije postao službeni maskirni uzorak SAD-a.



Isto tako službeno ga nisu razvijali ni Francuzi, a ni Britanci, pa onda jednostavno ostaje pripisati ga obitelji maskirnih uzoraka koji su razvile Južnovjetnamske oružane snage za maskiranje u okolišu guste džungle.

Službeno danas postoji 19 inačica maskirnih uzoraka iz obitelji 'Tigrove pruge', ali koliko sam ja mogao primijetiti kod prikupljanja i istraživanja tog maskirnog uzorka, možda se radi samo o različitim nijansama maskirnih boja.

Bilo kako da bilo, 'Tigrova pruga' kao maskirni uzorak, izuzetno je učinkovita u prikrivanju ljudske siluete u okružju duboke džungle, a kao takva dokazala se u Vijetnamu, a dokazuje se još i danas.




Post je objavljen 28.03.2021. u 12:40 sati.