Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/morskamorska

Marketing

Kavalir RokiFoto: Otočka

Kavalir King Charles španijel, zvani Roki, nije naišao na moju prvu dobrodošlicu. Zaista sam se opravljala od traume uspavljivanja retriverice Tare. Koju su napali tumori, leukemija i velika patnja. Zadnji mjesec dana sam spavala s njom na podu. I nisam prestajala plakati grleći je. Veterinar, infuzije, lijekovi. To je bila svakodnevica. I kad je sve postalo prestrašno, moralo se. Bila sam kraj nje i ridala. Ni devet godina poslije ne mogu suspregnuti suze. Ni zaustavit bol. Rekla sam, nikad više!

Samo mjesec dana poslije, Mlađa je u kuću dovela tromjesečnog kavalira. Bez dogovora, razgovora, suglasnosti. Samo je banula s njima. Tada je bila aktivna sportašica. Putovala po cijelom svijetu. Najmanje bila doma. Iskazala sam najveći mogući otpor ignorirajući Rokija. Optužila i Njega da su potajno šurovali. Vrijeme je pokazalo da sam bila u pravu.

I onda, kao podrazumijevanje, Roki je postao naš pas. Mjesecima mi je bio ljuta trava na ljutu ranu. A onda, kako to već biva, isplivala je na površinu suštinska ljubav. Postali smo nerazdvojni. Zaposjeo mi srce i svezao me u čvor.

Roki spava na mojoj strani kreveta. Zimi se podvlači pod jorgan i uvlači u krilo. Ništa manje ne spava na mom ramenu. Ili dijelimo isti jastuk. Ako sam sjela na kauč, dolazi u sekundu i ušunja se poput klupka. Nigdje, baš nigdje ne idemo bez njega. Vala je postala njegova najomiljenija trim staza. Propješačio je milje i milje. I bio u odličnoj formi.

Ali zapažam. Teže se penje na kauč. Zna posrnut. Najvećim dijelom spava. Približava se njegov 9.-ti rođendan. Životni vijek im je od 9-14 godina. Već mi se zebnja uvlači u dušu. Znam ga gledat dok blaženo hrče i pustit suzu. Užasno sam slaba na njega. Nerealna. I vezana. ON me uvjerava da je Roki još super. Da umišljam. Ali dva para očiju sve na svijetu vide drugačije.

Roki, pravim imenom Libi Aramis under the Sky, upravo se došao pomaziti. Istisnuo mi laptop. Liznio ruku i nastavio spavat snom pravednika. Moje malo srce.


Post je objavljen 27.03.2021. u 14:25 sati.