Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREDSJEDNIK RH PRIMITIVNOM RETORIKOM ŽELI DO CILJA



IDILIČAN CILJ S DR. ĐURĐEVIĆ NIJE REALAN

Nakon svega što je predsjednik RH Zoran Milanović 26. ožujka javno izgovorio na račun premijera Plenkovića, saborskog zastupnika SDSS a Milorada Pupavca i predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića, a sve u u borbi i dokazivanju svog mišljenja da bi prof dr. Zlata Đurđević redovita profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo, trebala postati predsjednica Vrhovnog suda Hrvatske, trebala bi reagirati upravo prof. dr. Đurđević i zahvaliti se na interesu predsjednika RH Milanovića i medija za nju. I odustati od funkcije na koju je želi predsjednik Milanović smjestiti , a to je mjesto predsjednice Vrhovnog suda RH.
Sudac Đuro Sessa ,koji se jedini javio na prvi raspisani javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, se opravdano ili ne, predsjedniku Milanoviću nije svidio. Zato je predsjednik RH izašao u javnost s vlastitim odabirom budućeg predsjednika Vrhovnog suda, s imenom prof. dr. Zlate Đurđević. To je idilična zamisao kojoj nedostaje samo jezero i klupa pored jezera na koju se u šetnji uz jezero, po sunčanom danu, s blagim povjetarcem , može sjesti i ugodno čavrljati.

NAJAVLJEN JAVNI POZIV ZA dr. ĐURĐEVIĆ

No realnost je potpuno drugačija. Nakon prvog javnog poziva, raspisan je i drugi javni poziv na koji se nitko, pa ni dr. Zlata Đurđević nije javila, iako je u medijima i javnosti već počela diskusija o njoj. Zar je doktorica prava s pravnog fakulteta usprkos svojim znanjima povjerovala da joj predsjednik Milanović može biti VEZA u piramidi do predsjednice Vrhovnog suda i da ona zato ne treba ni program rada ni uobičajenu prijavu ? Zar je doktorica kaznenog prava vjerovala da da za nju procedura dolaska na mjesto predsjednika Vrhovnog suda RH nije potrebna? Ako je tako mislila onda se sama već diskvalificirala iz igre. Ovo što sada slijedi a slijedi raspisvanje, najavljeno je, za nekoliko dana, ponovnog, dakle već trećeg javnog poziva za mjesto predsjednika Vrhovnog suda, a sada zato da bi se gospođa profesorica dr. Đurđević uključila u proceduru kao kandidatkinja. I to je zapravo na očiglednost cijele nacije nagovaranje od predsjednika RH i figurativno vučenje dr. Đurđević za rukav, koji će joj raspisivanje javnog natječaja omogučiti, a koji znači – javi se, javi se.
Naslov doktora znanosti Zlata Đurđević ima, što je potvrda da znanja ima, ali što je s praktičnim pristupom? Profesorica nije obratila pozornost ili nije razumjela iz svoje stolice predstojnice katedre da i ona mora poštivati pravnu proceduru u Hrvatskoj za dolazak na novo radno mjesto? Zašto? Nije li to signal da prof. dr. Đurđević nije pravi izbor za predsjednika Vrhovnog suda RH, ma koliko predsjednik Milanović mislio – da je baš ona ta prava osoba.

ZAŠTO SE ZA PRDEDSJEDNIKA VRHOVNOG SUDA NE JAVLJAJU
SUCI BEZ DOGOVORA


Ovaj eksces izlijeva ružnih rečenica predsjednika RH koje su upućene, premijeru RH, predsjedniku RH Sabora i članu stranke nacionalne manjine, argumenat je da se predsjednik želi silom ružnih uvredljivih riječi približiti svome cilju. Ali cilj mu je na taj način sve dalje, on to zasigurno zna. Predsjednikov rječnik pun uvreda nije na razini političke komunikacije, već je to rječnik priproste osobe koja želi svađu, koja u svoje izgovorene rečenice upliće neprimjerene usporedbe i različite druge događaje koji su odavno prošli. Predsjednik raspiruje svađu, koja će prerasti u medijska objašnjavanja od kojeg neće biti nikakvog napretka ni u sudstvu ni u ekonomiji, školstvu, nigdje. Čemu onda to?

No događaj s dr. Đurđević potiče na pitanje – zašto se na javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda nije javio, osim Đure Sesse koji je predsjednik Vrhovnog suda i mandat mu istiće u srpnju , nitko od 1700 sudaca u RH? Zašto se na javni poziv ne javljaju suci, bez da su se prethodno dogovorili s predsjednikom RH ili bilo kojim drugim političarom u Hrvatskoj? Možda zato što žele biti neovisni, pa se ni ne kandidiraju ni niti za to traže političke veze! Priče u kojem vjerojatno ima i činjenica o visokoj korumpiranosti u sudstvu i pravosuđu, u ovom događaju s dr. Đurđević otkrivaju svoje lice. Nije li to indirektna poruka ministru pravosuđa dr. Malenici da u resoru pravosuđa leže teške dileme koje treba otvoriti ? Ljudi uvijek žele položaje zvučnih i važnih naziva. Ali zar naslov predsjednika Vrhovnog suda RH nije dovoljno primamljiv bar ni za tridesetak sudaca koji bi svoje prijave poslali na Javni poziv?
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 27.03.2021. u 07:01 sati.