Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Nikola Tesla: "Moji pronalasci"

Autobiografija Nikole Tesle izdana je u nakladi izdavačke kuće Znanje u svibnju 2015. godine, a mi smo je pribavili pri posjetu Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu, što je turističko-popularno-znanstveni posjet za klince i odrasle koji svakako preporučujem. Ima dosta vanjskog prostora tako da birajte lijepo vrijeme za posjet Memorijalnom centru, ima dovoljno sadržaja (vanjskog i unutarnjeg) da će djeca bilo kojeg uzrasta u njemu moći uživati. Dijelovi ove autobiografije mogu se pročitati i na zidovima i u postavu Memorijalnog centra, pa su mi neke stvari bile poznate.

Autobiografija je vrlo lijepo opremljena, s puno fotografija, Teslinih nacrta i patenata. S obzirom da je prvotno objavljena za američki časopis „Electrical Experimenter“, paralelno je hrvatsko izdanje i engleski izvornik, tako da predstavlja krasan poklon za strance koji govore engleski jezik.

Tesla piše jednostavno i pitko, tako da se autobiografija čita lagano i brzo. Naravno, meni su misli malo odlutale u trenutcima kad Tesla govori o svojim izumima i profesionalnim promišljanjima tehničkim žargonom, ali to mi ni najmanje nije smetalo niti je umanjilo moje uživanje u ovoj autobiografiji (čak sam pomislila da dugo nisam niti čitala nečiju autobiografiju, a ne sjećam se niti da sam u nekoj autobiografiji ovoliko uživala čitajući, pa je to možda književni žanr na koji u budućnosti treba više baciti oko…)

O samom Tesli je do sada već dosta toga rečeno, pa možda i ne trebam ponavljati dijelove. Radi se o izumiteljskom geniju i vizionaru, koji je bio možda nedovoljno cijenjen za života, kako u svojoj useljeničkoj domovini SAD-u, tako i u svojoj rođenoj domovini Jugoslaviji. Onaj prijepor oko toga čiji je Tesla, uvijek mi je bio bezvezan s obzirom na povijesne okolnosti koje su vladale za njegova života, pa ću ga radije preskočiti. Tesla je i privatno bio neobičan tip – nikada se nije ženio niti se zanimao za žene, nikada nije imao svoju kuću već je živio (i umro) u hotelima; radio je neumorno, spavajući po tek nekoliko sati, a život su mu obilježile neobične bolesti i duševni slomovi, kao i profesionalne tragedije (rušenje tornja, požar u pogonu itd.). Za života ga je vlada SAD-a htjela iskoristiti, zloupotrijebivši njegove izume u vojne svrhe, što njemu nikako nije bila namjera niti je u tome htio sudjelovati, a često je bio i krivo interpretiran kao mađioničar, mistik ili spiritualist (pa je privlačio i takve ljude). Imao je i čudne sklonosti – opsjednutost brojem tri, smetale su mu dlačice na breskvi i naušnice kod žena. Uglavnom, kompleksna ličnost i genij bez premca.

Meni je ovo knjiga koju svakako treba imati na polici, ako za ništa drugo, a ono kad klinci budu imali seminarski rad o Tesli, pa im bude trebalo. Možda najbolji ulov u ovom čitateljskom tromjesečju.


Post je objavljen 22.03.2021. u 09:57 sati.