Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

5 mitova o dashcamu

Dashcam, auto-kamera, odnosno kamera za snimanje vožnje je naprava koja u zadnje vrijeme postaje sve popularnija. Bilo da se radi o pravim dashcam kamerama, bilo da dashcam kameru glumi akcijska "GoPro" kamera, ili čak i mobitel koji je fiksiran ispod vjetrobrana tako da snimaju vožnju...

Koriste ih vozači svih vrsta vozila - automobila, kamiona, kombija, motocikala i bicikala iz raznih razloga. Od toga da im služi kao svojevrsno "osiguranje" u slučaju neke nesreće, pa do toga da naprosto imajuneku uspomenu sa neke vožnje ili izleta.

No kako se proširila upotreba auto-kamere, jednako tako su se počeli širiti i razni urbani mitovi o (ne)legalnosti istih, a osim toga u zadnje vrijeme i birokrati nameću neku svoju nebuloznu "mjerodavnost" po pitanju njihovog korištenja.


Mit #1
"Zabranjeno je posjedovati dashcam"


Nije zabranjeno! Barem ne kod nas, kao ni u velikoj većini drugih (normalnih) država. Osim toga, da je nekim zakonom zabranjeno posjedovati dashcam "bez posebne dozvole", oni ne bi kod nas bili u slobodoj prodaji, ili ne bi bili u prodaji uopće!

Doduše, postoje neke države u kojima je upotreba dashcama ili zabranjena ili jako ograničena, uglavnom zbog birokratsko-dušebrižničkih nebuloza vezanih uz "privatnost" (koja na javnom mjestu zapravo ne postoji) i "zaštitu podataka".


Mit #2
"Zabranjeno je snimati vožnju/cestu/druge sudionike u prometu"


Snimanje dashcamom se smatra snimanjem javne površine, a snimanje javne površine i svega onoga što se na njoj zbiva ni jednim aktualnim zakonom u Hrvatskoj nije zabranjeno! Kameru bi zapravo trebalo ugasiti samo na onim mjestima gdje je znakom izričito zabranjeno snimanje.

Tu opet probleme rade birokrati koji su opsjednuti "zaštitom podataka", jer po njima svako snimanje nečega što oni sami proglase "osobnim podatkom" bez tone papirologije spada u "neovlašteno sakupljanje/obradu podatka". Taj njihov idiotizam se najbolje očituje u tome da po njima ispada da je veći problem to ako netko negdje dashcamom snimi kršitelja prometnih propisa i eventualno to objavi, od toga da ovaj kršenjem propisa ugrožava svoj i tuđe živote i imovinu!


Mit #3
"Ta snimka ne vrijedi kao dokaz na sudu"


Ta snimka itekako može vrijediti kao dokaz na sudu! Štoviše, u nekim državama (Rusija je najbanalniji primjer!) se ona bez pardona i uzima kao jedini objektivni i vjerodostojni dokaz u situacijama kada se dogodi neka nesreća, a postoji takva snimka!

Problem je samo što je kod nas, zbog "sivih" i nedorečenih zakona za čije tumačenje su zaduženi birokrati, te birokratskih baljezgarija o "osobnim podacima" i "privatnosti", trenutno situacija takva da o svakom individualnom slučaju upotrebe neke video snimke kao dokaza odlučuje sud hoće li je prihvatiti kao dokaz ili ne.


Mit #4
"Zabranjeno je objavljivati takve snimke"


Nije zabranjeno. Štoviše, YoutTube i društvene mreže su prepune takvih snimaka iz svih krajeva svijeta, uključujuči i naše krajeve.

Jedini koji revno protestiraju u vezi objava takvih snimaka (uz kršitelje propisa koji se prepoznaju na njima) su birokrati koji zahtjevaju cenzuru svega što oni smatraju "osobnim podatkom", a čime u nekim slučajevima de facto brane kriminalce, odnosno u ovom konkretnom slučaju, idiote za volanom koji krše prometne propise i ugrožavaju sebe i druge. Naime, po birokratima bi kao trebalo zamutiti registarske oznake i lica ljudi, valjda da ih slučajno na temelju neke objavljene snimke policija ne bi mogla sankcionirati...


Mit #5
"Tko ima dashcam je uzoran vozač koji ne radi prekršaje"


Ovo je zabluda da ne može biti veća! To što netko ima kamericu za snimanje vožnje ne znači da ne čini prekršaje, niti ga čini imunim na prekršajnu i kaznenu odgovornost, ako napravi prekršaj u prometu ili čak izravno skrivi prometnu nesreću!

Štoviše, ima onih koji se po YouTube-u i društvenim mrežama hvale upravo snimkama svoje luđački opasne vožnje snimljenih dashcamom!

Post je objavljen 17.03.2021. u 00:01 sati.