Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

"Majka i dijete" Oscara Nemona



Osječanin Oskar Neumann (Oscar Nemon): Autor spomenika od Churchilla, Freuda do osječkog spomenika Majka i dijete

Zapisi jednog vremena: 13.3.1906.

Oskar Neumann bio je kipar koji je rođen 13.3.1906. u Osijeku. Autor je spomenika Winston Churchill, Sigmund Freud, Nacionalno zrakoplovstvo u Torontu, Majka i dijete u Osijeku i drugih. Nakon odrastanja u Osijeku proveo je dio života u zapadnoj Europi pa tako i u Bruxellesu gdje je bio na Kraljevskoj akademiji likovnih umjetnosti. Radio je u Londonu, Bruxellesu, a od 1940-ih živio u okolici Oxforda.

Tijekom gotovo osam desetljeća života ostavio je veliki broj djela diljem zemaljske kugle. Bio je i autor prikaza princeze Marie Bonaparte, belgijskog kralja Alberta I., Margaret Thatcher i drugih istaknutih osoba iz svjetske povijesti 20. stoljeća.

Iz suradnje Danice Pinterović, Židovske općine Osijek i kipara svjetskoga glasa Oscara Nemona podignut je spomenik Majka i dijete u Osijeku 1965. godine. Spomenik je posvećen stradalim Židovima Osijeka i Slavonije u Drugom svjetskom ratu uz napomenu da su postojale različite interpretacije kome je sve posvećen. Nalazi se u parku koji danas nosi naziv Osječanina Oscara Nemona, nekadašnji park na Gajevu trgu. Razmatralo se tijekom 1960-ih da se postavi i u parku kod današnjeg Doma Hrvatske vojske.

Umro je 13.4.1985. u Oxfordu.

Foto: Spomenik Majka i dijete, autor Nemon i kustosica Pinterović, Izvor: Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, D. Zec, Danica Pinterović, Oscar Nemon i spomenik osječkim i slavonskim Židovima – žrtvama holokausta
Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje



Post je objavljen 11.03.2021. u 19:33 sati.