Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

GODINA SVETOG JOSIPA

OTAC PUN LJUBAVI

Još kada se u Hrvatskom saboru govorilo latinskim jezikom i 160 godina prije nego što je prihvaćen hrvatski jezik kao službeni, za što je zaslužan Ivan Kukuljević Sakcinski, duhovna osoba Sveti Josip je proglašen zaštitnikom hrvatskog kraljevstva. U saborskim zastupnicima ondašnjeg vremena je očito bilo vjere kada su se s tim složili. Zato je Hrvatski Sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva. U protokolu Hrvatskoga sabora iz tog vremena na latinskom jeziku je zapisano: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redova i staleža jednoglasno je odabran". A kao spomen na tu odluku, 14. srpnja 2008., na ulazu u Hrvatski Sabor postavljen je reljef Sv. Josipa, rad kipara Šime Vulasa.

APOSTOLSKO PISMO OČEVO SRCE

Međutim, kolika je važnost Svetog Josipa u katoličkoj Crkvi potvrdio je apostolskim pismom Patris Corde "Očevo srce", papa Franjo koji je godinu od 8. prosinca 2020. do 8. prosinca 2021. proglasio Godinom Svetog Josipa. Tu je odluku objavio na 150. godišnjicu proglašenja svetog Josipa zaštitnikom Sveopće crkve.Svrha ovog apostolskog pisma, napisao je papa Franjo je " povećati našu ljubav prema ovom velikom svecu, potaknuti nas na zagovaranje njegova zagovora i oponašati njegove vrline i njegovu revnost".“ Sveti Josip je voljeni otac; nježan, pun ljubavi otac, poslušan otac, otac koji prihvaća, kreativno hrabar otac, otac koji radi i otac u sjeni. Kao zaštitnik, zagovornik i čuvar Svete obitelji, sveti je Josip uvijek bio poštovan kao otac svim kršćanima“
Sveti Josip, duhovni otac Isusa Krista nije samo zaštitnik Hrvatske, već je zaštitnik i Sjeverne i Južne Amerike, Australije, Kine, Kanade, Meksika, Vijetnama, Filipina, Belgije, i Austrije.
Glavna svetkovina Svetog Josipa je 19. ožujka i ne samo u crkvama pesvečenim njemu, već u cijelom katoličkom svijetu. No od 10. ožujka počinje tzv. priprava za svetkovinu 19. ožujka.

U ovo vrijeme kada je Hrvatska kao i cijeli svijet suočena s sofisticiranim neprijateljem koji se zove korona virus, i nije vidljiv ljudskim okom, a zaraza se širi neobjašnjivo brzo i zaraznima čini nevjerojatno veliki broj ljudi u državama diljem svijeta, koja kao da je produkt vremena 21. stoljeća u kome se brzo živi, bilo bi , kaže kršćanska vjera, psihički umirujuće saviti koljeno pred likom Svetog Josipa bez obzira na zanimanje, spol i bilo koju drugu orijentaciju pa duh koji svakoga čini živim, oplemeniti ne savjetom psihijatra, već molitvom Svetom Josipu.
.
Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 10.03.2021. u 11:26 sati.