Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vladkrvoglad

Marketing

JABLANICA NA ZLATIBORU


Danas je Lastavica produzila svoju seriju postova o Zlatiboru, pominje i neke puteve, pa ju je put naneo u Jablanicu.

Ovo me je potaklo da potrazim neke radove po motivima iz tog prelepog sela.

Radovi su izvedeni rucnim spravljanjem razlicitih foto-emilzija (za svaku boju je druga), ove emulzije su po starim receptima iz devetnaestog veka.

Za svaku boju sam posebnu emulziju nanosio na akvarel papir (pri razvijanju se koristi mnogo vode, pa papir mora biti vrhunski)

Svaka boja se preko posebnog negativa za tu boju eksponirala, razvijala i fiksirala, ako je trebalo.

Sledeca emulzija za sledecu boju sa njenim negativom je morala da 'padne' na pravo mesto preko prethodne (nije lako, jer cak i vrhunski papir se skuplja ili siri pri kolicini vlage/stepenu osusenosti)

Stamapanjem tri boje jedne preko druge, dobija se neka vrsta kolor fotografije.

Poenta je da je svaka boja za sebe bila u svom vremenu predvidjena da bude samo sama po sebi, dakle monohromatska/'crno-bela''.

Kombinovao sam tehnike koje su davale plavo-bele, oker-bele i crvenosmedje-bele fotografije. Znaci nema ciste zute niti crvene, samo je plava veoma cista.

Moja je ideja bila: kako bi izgledale kolor verzije nekadasnjih crno-belih slika, ali da nisu naknadno rucno kolorisane, vec da su bile realizovane sa tada dostupnom tehnologijom, ali nikada iskoristenom na ovaj nacin.

Originalne fotografije su bile napravljene digitalno, u boji.
Sledeci korak je bio prevesti ih u crno-bele, sa gamom tonova specificnih za fotografije devetnaestog veka.
Sledeci korak je bio pravljenje velikih negativa, za svaku buducu boju po jedan (znaci 3 negativa po jednom originalu)
Onda je isla priprema papira i emulzije
Zadnji korak je bio realizacija radova; susenje; te izbor uspelih. (stampao sam obicno po 5 primeraka, svaki bi ispao razlicit. Obicno bi 2-4 bila prihvatljiva, 1-3 bi bili neuspeli: poklapanje negativa, nedovoljna ili prevelika ekspozicija i tako dalje.

Velicina radova je otprilike 30x40cm.

Pokrivna moc ovih boja nije bas uvek prevelika, pa je i rezultat veoma specificna gama boja.

Dvadesetak ovih radova su vec godinu dana na izlozbi koja putuje kroz Flandriju, mesec dana u ovom gradu, mesec u onom...plan je bio da izlozba putuje dve godine, ali zbog korona virusa neke od lokacija nisu realizovane, pa je sad malo nedoreceno hoce li se termin jos produzavati.


(klikanjem na fotku se dobijaju opcije sagledavanja fotke posebno, kao i klikanjem na 'x' - povecanje. Fotke se lako otvaraju)

Crkva brvnara u Jablanici:



Setnja Jablanicom, motiv zrele trave:









Post je objavljen 09.03.2021. u 14:01 sati.