Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POVEĆANA FINANCIJSKA SREDSTVA ZA PRERADU PROIZVODA NA 462 MILIJUNA KUNA



JOŠ NOVCA ZA POGOĐENE COVID 19 KRIZOM

Ministarstvo poljoprivrede je radi velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata donijelo početkom ožujka odluku o povećanju sredstava za Natječaj za provedbu tipa operacije 4.2.1 „Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima“ Programa ruralnog razvoja za 162 milijuna kuna, čime je ukupan iznos prihvatljivih sredstava povećan s početnih 300 milijuna kuna na 462 milijuna kuna.
Korisnici Mjere su fizičke i pravne osobe koje se bave ili se namjeravaju baviti preradom proizvoda, a prihvatljivi troškovi su ulaganja u građenje i/ili opremanje objekata za poslovanje s mlijekom i preradom mlijeka; za klanje, rasijecanje, preradu mesa, jaja; za preradu voća, povrća, grožđa (osim za proizvodnju vina); aromatičnog, začinskog i ostalog bilja, cvijeća i gljiva; za preradu maslina, komine masline; za preradu žitarica, uljarica i industrijskog bilja; za preradu, punjenje i pakiranje pčelinjih proizvoda, za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda, ulaganje u kupnju mehanizacije, gospodarskih vozila, strojeva i opreme te kupnju zemljišta i objekata radi realizacije projekta.
„Na 4. Natječaju za provedbu tipa operacije 4.2., otvorenom 14. veljače 2020. godine, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore povećan je za čak 50%. Time želim poslati poruku da je prerada izuzetno važna za hrvatsku poljoprivredu, stvara proizvode više dodane vrijednosti i takva ulaganja smatram strateškim smjerom koji će rezultirati dodatnim rastom hrvatske poljoprivrede“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. je za operaciju 4.2.1. do sada ukupno ugovoreno 127 projekata vrijednosti 555,5 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 377,3 milijuna kuna za 88 korisnika.

DODATNIH 200 MILIJUNA KUNA POMOĆI ZA POGOĐENE COVID-19 KRIZOM

Zbog ublažavanja posljedica pandemije COVID-19, prema priopćenju od 5.3., te zbog daljnjeg pada gospodarskih aktivnosti i poteškoća u poslovanju s kojim se suočavaju poljoprivrednici te mikro, mala i srednja poduzeća u sektoru prerade u elektronskom savjetovanju su nacrti natječaja za provedbu Mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“ Programa ruralnog razvoja, a ukupni iznos potpore raspoloživ kroz ove natječaje je 200 milijuna kuna.
Na Natječaju M21 za poljoprivrednike prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar poreznih obveznika zaključno s 31. prosinca 2019. godine, a imaju evidentirano smanjenje primitaka ili smanjenje prihoda od minimalno 15 posto - najmanje 18.897,75 kuna u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 52.913,70 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.
Na Natječaju M21 za MSP-ove prihvatljivi korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća u sektorima maslina i maslinovog ulja, vina, mlijeka, mesa, voća, povrća, aromatičnog, začinskog i ostalog bilja, stočne hrane, gljiva te pakiranja jaja i proizvoda od jaja ili pčelinjih proizvoda upisani u odgovarajuće upisnike Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva te Registar poreznih obveznika zaključno s 31. prosinca 2019. godine. Poduzeća moraju imati evidentirano smanjenje primitaka ili smanjenje prihoda od minimalno 15 posto - najmanje 37.795,50 kuna u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu. Maksimalni iznos potpore po korisniku iznosi 377.955,00 kuna, ali ne više od stvarnog iznosa smanjenja primitaka ili smanjenja prihoda.

Na prvim natječajima u sklopu Mjere 21 zaprimljeno je ukupno 2.937 zahtjeva za potporu, pravo na potporu su ostvarila 1.486 korisnika u ukupnom iznosu od 128,5 milijuna kuna. U posljednjim danima hrvatskog predsjedanja promijenjena Uredba (EU) 1305/2013 o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj omogućila je Mjeru 21 kojom se hrvatskim poljoprivrednicima stavilo na raspolaganje ukupno 360 milijuna kuna.

Informacije za prijavitelje su na internet adresi: https://poljoprivreda.gov.hr/vijesti/dodatnih-200-milijuna-kuna-pomoci-pogodjenima-covid-19-krizom/4491


NATJEČAJ ZA OBNOVU POLJOPRIVREDNIH POTENCIJALA NARUŠENIH POTRESOM U e-savjetovanju

Nacrt Natječaja za provedbu tipa operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. u postupku je elektronskog savjetovanja koje će trajati do 22. ožujka 2021. godine, kaže se u priopćenju od 6. ožujka. Za obnovu poljoprivrednog potencijala na potresom pogođenom području predviđena su sredstva u iznosu od 120 milijuna kuna.
Cilj ovog natječaja je obnovom poljoprivrednog potencijala narušenog potresima osigurati održivost poljoprivredne proizvodnje i izvor prihoda stanovništvu ruralnih prostora, kako bi se spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava i iseljavanje iz potresom pogođenog područja.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika ili registrirane u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ) do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu, koji će se moći podnositi od 12. travnja do 15. lipnja 2021. godine po pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri. Javnom potporom financirat će se 100% ukupnih prihvatljivih troškova projekta.
„Pri popunjavanju zahtjeva za potporu poljoprivrednicima će na raspolaganju na terenu biti djelatnici Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, kako bi što brže i jednostavnije ostvarili pravo na potporu pomoću koje će obnoviti svoja poljoprivredna gospodarstva, mehanizaciju i proizvodne površine. Hvala Stožeru civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, županijskim i lokalnim stožerima, Povjerenstvu za procjenu šteta i cjelokupnoj Vladi RH na intenzivnoj suradnji zahvaljujući kojoj su ostvareni svi preduvjeti kako bi sredstva poljoprivrednicima u potrebi stigla što je moguće prije“, izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

E-savjetovanje se nalazi na poveznici
https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=16159.





Post je objavljen 09.03.2021. u 12:32 sati.