Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rudarka

Marketing

(Ne)kraljevsko ponašanje...

Sjećam se jednog davnog posjeta Galeriji Uffici u Firenci. Kako je to bilo doba kad su turisti sa istoka dolazili samo u određena godišnja doba, tako je u to neko zimsko nedjeljno poslijepodne galerija bila skoro pa prazna, a Rudarka sama (stigla na kongres koji je započinjao dan kasnije) i s puno manje samopouzdanja u putovanju po svijetu. Zato sam laganini šetala, tu i tamo sjela i razgledavala prekrasne slike - ne bi vjerovali, no muzeji bi se tako morali obilaziti, a ne jurcati i gurati se sa hordama ostalih posjetitelja. No, što sam htjela reći - gledam ja kroz jedan od onih prozora s čudnim staklima (kao dna od pivskih boca) i zamišljam si da sam princeza ili žena/kćer dužda ili koju su već titulu imali u obitelji Medici. I onda mi sine - to je zlatni kavez. O kej, bile su site (što je za to doba renesanse bila velika stvar), relativno čiste i dobro obučene, noo….

A sad da se vratimo u stvarnost. Ne znam što je mislila jedna razmažena bogata Amerikanka kad je ulazila u vezu sa princem? Govorimo naravno o Megan oliti sad vojvotkinji od Sussex. Poznato je da je britanska kraljevska kuća, uz japansku, jedna od najkonzervativnijih na svijetu. I da tu i dalje postoje određene regule - koje prihvatiš ili se u to ne upuštaš. No, poznajući američki mentalitet, gdje je važno samo kako biti prvi i što prije se obogatiti i time možeš kupiti sve, kao na primjer predsjedničke izbore, pretpostavljam da je tzv. američka princeza mislila da može raditi što god hoće.

Netko tko si je zamišljao život kao u Americi - malo "glumiš" slatku princezu, mašeš ručicom i skupljaš po blatnim seoskim vrtićima domaće buketiće cvijeća (pretpostavljam da joj je to brzo dojadilo), a onda, kad ti ta uloga dosadi, pobjegneš na drugi kraj svijeta i lumpaš sa svojim pajdašima, s time da si i dalje u centru pažnje, pa ipak si ti skoro pa princeza, stroga pravila britanskog dvora grozna. I još se trebaš pokloniti mrskoj si šogorici kad ista ulazi u neku prostoriju (stvarna kraljica to be), pa bilo to i u neformalnim druženjima. I još moraš paziti da je haljina dovoljno dugačka, kosa lijepo posložena i tko zna sve kakva još pravila koja je Megan, kao prava štreberica u početku super koristila da se svidi britanskoj publici, a kad joj je to sve dopizdilo - natjerala princa da pobjegnu u bijeli svijet.

Možemo se sad mi zgražati nad takvim načinom života. Možemo i ne odobravati. No, tako je kako je. Ne vjerujem da će se promijeniti ni kada umre kraljica Elizabeta. Isto tako, ti isti članovi kraljevske krune cijeli život provode više - manje dosadan način života - hodaju po školama, vrtićima, domovima umirovljenika, proslavama prvog, drugog, inog rata, smješkaju se, rukuju se s nepoznatim razdraganim ljudima kojima je taj susret nešto što će pamtiti za cijeli život. Nema tu - pobjeći ću privatnim avionom na kupanje na Maldive ili neka slična glupost. Ako sve nije dobrih godinu dana unaprijed organizirano, nema bježanja. U tom duhu ne mogu reći da bih se rado mijenjala s nikome od njih. Kako god to na prvu izgledalo glamurozno. Vjerujte, prošla sam ja fency mjesta, službene ručkove/večere koji ti brzo dojade jer ih moraš provoditi s ljudima koji ti ne odgovaraju, koji su ti dosadni ili još gore naporni.

Što hoću reći za kraj? Ne sviđa mi se ponašanje Megan i Harrya, glumatanje kod Oprahe - u kokošinjcu - što bi to trebalo značiti - da sami uzgajaju svoju hranu? I da - nisam i ne želim pogledati cijeli intervju s njima. To bi značilo da ih podržavam.


Post je objavljen 09.03.2021. u 08:24 sati.