Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Drivenik – čuvar sjeverozapadnog ulaza u Vinodol

Na cesti Ž5064, koja povezuje Križišće i Novi Vinodolski, nalazi se naselje Drivenik (308 stanovnika – 2011. g.) koje je u sastavu Vinodolske općine. U centru naselja nalazi se raskršće s nerazvrstanom cestom koja vodi prema jugozapadu, uzbrdo. Cesta nakon šesto metara stiže do starog dijela naselja. Stari dio naselja Drivenik nema stanovnika jer su se stanovnici preselili u podnožje. Razlog selidbe je razvoj novijeg dijela naselja Drivenik oko ceste izgrađene 1746. godine koja povezuje Novi Vinodolski i Bakar.



Šetnju starim naseljem Drivenika počeli smo ispred mjesnog groblja.



Prije što smo ušli na mjesno groblje primijetili smo, s desne strane ulaza, Kalvariju izgrađenu 1868. godine.



Na groblju se nalazi kapela sv. Martina. Kapela se sastoji od jedne prostorije pravokutnog oblika te nema istaknutu apsidu. Izgrađena je vjerojatno u srednjem vijeku.



S mjesnog groblja se pruža prekrasan pogled na Vinodolsku dolinu i na akumulacijsko jezero Tribalj.



Od groblja smo skrenuli prema baroknoj župnoj crkvi sv. Dujma koja je udaljena stotinjak metara sjeverozapadno.



Župna crkva sv. Dujma ima tri broda a izgrađena je 1821. godine na mjestu starije jednobrodne crkve. Zvonik je podignut 1806. godine, a ulaz kroz zvonik je probijen 1846. godine. Prema predaji, ispod glavnog broda crkve, nalaze se katakombe u koje se ulazilo preko podruma jednog malog objekta koji se nalazio ispred crkve.



U blizini se nalazi gotička crkva sv. Stjepana izgrađena u 15. stoljeću na mjestu starije romaničke crkve iz 13. stoljeća. Crkva ima preslicu za tri zvona. U crkvi su se nalazili drivenička Pietŕ iz 15. stoljeća te tzv. "zlatni" oltari iz 17. stoljeća, oboje se danas nalaze u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.



Dalje smo nastavili uskim prolazom između zgrade župnog ureda i zgrade stare škole (jedine dvije zgrade na području starog dijela Drivenika).



Na kraju uskog prolaza nalaze se vrata.



Kada smo prošli kroz vrata, otvorio nam se pogled na kaštel Drivenik.



Kaštel Drivenik je smješten na vrhu brda Glavica (181 m), na sjeverozapadnom dijelu Vinodolske doline. Kaštel je izgrađen u 13. stoljeću i spominje se u Vinodolskom zakoniku (1288. g.) kao supotpisnik i jedan od devet kaštela (ili kotara) Vinodola (Novi, Ledenice, Bribir, Grižane, Drivenik, Hreljin, Bakar, Grobnik i Trsat). Nekada se oko kaštela nalazio jarak i u kaštel se ulazilo preko pokretnog mosta. U 16. stoljeću su podignute renesansne kule. Od 1577. godine je pod upravom Zrinskih. Nakon Zrinsko-frankopanske urote (1664.-1671. g.) kaštel Drivenik je u posjedu bečke komore.



Ima jedna legenda vezana u kaštel Drivenik koja priča o provali turaka u Vinodol. Turci su napali kaštel Drivenik u kojem se nalazilo nekoliko članova posade, starci, žene i djeca, jer je većina posade kaštela branila kaštel Ledenice. Žene su tako dobro branile kaštel da su odbile napad turaka, ali kada su se turci počeli povlačiti žene su im se narugale. Kada su turci vidjeli da su ih žene pobijedile, naljutili su se te ponovno napali kaštel i osvojili ga.



Od kaštela Drivenik smo se udaljili stazom križnog puta s koje se pružaju pogledi na Vinodolsku dolinu i na akumulacijsko jezero Tribalj.



Križni put ima četiri postaje, a završava ispred kalvarije.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 768 m.



Post je objavljen 08.03.2021. u 19:17 sati.