Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/segrtskizapisi

Marketing

"Prvi" Gutmann i Slavonija



Rodonačelnik obiteljskog posla budućih industrijalaca Slavonije (od Valpova i Belišća preko Donjeg Miholjca do Orahovice i Voćina)!

Zapisi jednog vremena: ožujak 1890.

Salamon (Samuel) Heinrich Gutmann umro je početkom ožujka 1890. godine prema trenutačnim saznanjima. U Nagykanizsi je radio kao skladištar i trgovac da bi 1830-ih godina otvorio trgovinu. Sljedećih dvadesetak godina trgovao je i žitaricama i uljem iz uljane repice. Drvo je ušlo u središte zanimanja trgovca Gutmanna sredinom 1850-ih godina. Po svemu sudeći razlog je bilo tržište koje se počelo stvarati tijekom 19. stoljeća, a to je potreba za drvom u željeznici i razvoj bačvarstva.

Tijekom razvoja obiteljskog posla postao je plemić u skladu s tadašnjim trendovima koncem 1860-ih godina. Niti dva desetljeća kasnije naslijedili su ga sinovi na vodećim položajima u obiteljskom poslu. Oni su ušli s kapitalom u Slavoniju kroz poslovnu suradnju s veleposjedničkom obitelji Hilleprand von Prandau.

Poduzeće sa središtem u novonastalom naselju Belišće zvalo se do sredine 20. stoljeća po Samuelu Heinrichu Gutmannu – S. H. Gutmann. Njegovi su sinovi i potomci koncem 19. stoljeća i u prvoj polovici 20. stoljeća nastavili širiti svoje poslovno carstvo. Između ostalog kupovali su i šume na prostoru osamnaestoljetnih vlastelinstava Orahovica i Voćin. Također su gradili i prugu u sklopu poduzeća Slavonsko-podravska željeznica sa središtem u Belišću. Potonja je željeznica imala svoje kolodvore i popratne zgrade (gospodarske i stambene) diljem slavonske Podravine od Osijeka preko Belišća i Donjeg Miholjca do Orahovice

Foto: S. H. Gutmann, spomen vlakovi (lokomotiva i vagoni) u Belišću i Orahovici
Zapisi jednog vremena, serijal Šegrtskih zapisa o istaknutim pojedincima i događajima iz Slavonije, Srijema i Baranje



Post je objavljen 07.03.2021. u 18:01 sati.