Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Hvala, Štolcer Slavenski

Do mene je danas stigao krasan poklon pjevačkog zbora Josip Štolcer Slavenski. Sisačke Lipe organizirale su humanitarnu akciju za pomoć nama koji tako silno volimo glazbu u potresom pogođenim područjima.

Moram priznati da me duboko dirnula njihova spremnost da se odazovu i pošalju nam nešto što nam može dobro doći. Mene su najviše razveselili njihovi CD-i, kutijica kolača i priloženo pisamce u kojem na kraju kažu:
"Želimo vam od srca da uvijek čujete glazbu, da joj se vraćate kao domu. Neka vas ohrabri kada je teško i prizove sjećanja sretnih trenutaka. Pronađite u njoj nadu i onaj pravi izlaz za dalje, neka vas tješi i drži...Od srca, obitelj u glazbi, pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski."
Sjećam se da je prije dosta godina u Petrinji održana Državna smotra malih vokalnih ansambala, Slavulj je bio organizator i ja sam bila "hostesa" muškom vokalnom ansamblu Štolcera Slavenskog. Dakle moja je briga bila da ih na vrijeme dovedem na tonsku probu, da pripazim da mi ne zakasne na nastup i da se osjećaju kao doma. Tada je u njihovom malom vokalnom ansamblu pjevao i Bojan Jambrošić, dečko prekrasnog glasa; čak su mi prije nastupa nešto i otpjevali prije izlaska na scenu. Smjestila sam ih i na njihova mjesta za večeru i pozdravila se s njima kad su kretali za Čakovec.
Susrećemo ih svake godine na državnoj smotri zborova koja se isprva održavala u Novigradu Istarskom, pa je preseljena u Rovinj. Uvijek ih rado susretnem i pozdravim, jer je riječ o sjajnim pjevačima. Sada su mi pokazali i da su sjajni ljudi.

Glazba je uistinu nevjerojatno oružje ili medij, kako hoćete. U trenu vas odnese u neku sasvim drugu dimenziju, potpuno odvojenu od grube stvarnosti u kojoj živimo, gdje barem dok traje glazba nestaje sve ono bolno i ružno što nas okružuje. Biti dijelom zbora posebna je radost; mi smo pjevači amateri i tim je radost još i veća, jer izvodimo zahtjevna djela, da ne kažem krupne zalogaje koje treba imati hrabrosti savladati. I uvijek naprijed, uvijek nešto novo i posebno, još neizvedeno.
Hvala od srca, dragi Čakovčani, jako ste me i dirnuli i razveselili svojim poklonom. Eto još jednog razloga više da vas čvrsto zagrlim kada dođe vrijeme da se smotra zborova održi u normalnim uvjetima. Hvala vam što ste uistinu obitelj u glazbi.
To i jest smisao pjevanja - potpuno nepoznate ljude spojiti glazbenim partiturama i pokazati im da mogu biti dijelom glazbene čarolije. Hvala vam, voli vas Rossovka, Petrinjka, kako hoćete.




Post je objavljen 28.02.2021. u 00:14 sati.