Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jekatisine

Marketing

Koncept sile

Prvi u nizu postova namijenjenih popularizaciji znanosti.

Dakle, u pocetku bijase supersila. Jedna i jedina.
Ne znamo sto se dogodilo, no ona se razdijelila na cetiri danas poznate (gravitacijska, elektromagnetska, jaka i slaba nuklearna).
Trebalo je dugo da ih otkrijemo kao pokretace svega.

Gravitacijsku je nakon niza velikana, koji su je naslucivali, jednadzbama opisao Newton. Ona je najslabija od te cetiri neobicne sestre, ali djeluje na najvece udaljenosti. O prirodi gravitacije razmisljao je i Einstein, a njezina priroda se jos danas dokucuje (cestica koja nosi masu je relativno nedavno otkrivena, gravitacijski valovi jos nedavnije).

Elektricna i magnetska sila danas su jedna, buduci da magnetsko polje inducira elektricno i obrnuto. O obje sile ovisi vecina danasnje tehnologije. Svaki student fizike, a i kemije, uci jednostavne, ali vrlo sadrzajne Maxwellove jednadzbe koje povezuju elektricnu struju i magnetizam. One su razlog zasto vidimo, zasto osjecamo... Mozdani valovi su zapravo struja (i kemikalije).

Jaka nuklearna drzi jezgru svakog naseg atoma na okupu. Slaba nuklearna odgovorna je za radioaktivni raspad i bila je iskoristena u fizijskim nuklearnim bombama, ali i elektranama. Daje i oduzima zivot.

Najveca zagonetka danasnjeg doba je kako ponovno ujediniti sve te cetiri sile. I odgovoriti na pitanje zasto je gravitacija toliko slaba, a nuklearna toliko jaka. Zasto gravitacija djeluje na ogromne udaljenosti, dok nuklearna djeluje samo u malenoj jezgri atoma.

Koncept sile puno je interesantniji od danasnjeg popularnog koncepta energije, ali i izazovniji.
Teze je pricati o njemu bez dubljeg razumijevanja.
Mnogi velikani znanosti, ali i brojni bezimeni, svoj produktivni, a cesto i zivotni vijek dali su u istrazivanje pojedinog fizikalnog koncepta. Mogli bismo zato imati barem dovoljno postovanja da njihova velika otkrica cijenimo bez iskrivljavanja, koristimo bez unistavanja i drzimo kao prvi korak prema zvijezdama.
Jer, zahvaljujuci njima, spoznajemo sto zvijezde jesu. Sto atom jest. Sto svjetlost jest. Sto mi, u biti, jesmo.



Post je objavljen 23.02.2021. u 19:58 sati.