Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

BIJELA LISICA - DAJANA DIVERNO


Jednom davno bio je gradić Rivaja. Smjestilo se na obalama istoimene rijeke i prekrasnog, velikog vodopada. Ovdje su živjeli dobri ljudi, navikli na pošten rad i mir. Ovim je gradom vladala lijepa, mlada markiza po imenu Leonora. S ljetovanja je dolazila svake četvrte godine, na koje je, prema riječima njezinog vjernog sluge Bifona, odlazila prvenstveno zbog lošeg zdravstvenog stanja. Liječila se tijekom ljeta, pa se svake četiri godine vraćala u rodnu Rivaju.
Kad bi se markiza Leonora vratila u svoj prekrasni, veliki zamak, koji je bio na samom kraju grada i u blizini prostrane šume, građani Rivaje bi ga posjetili. Njihovi posjeti bili su - u srijedu ujutro. Tom prilikom pokazali bi joj sve novo što se dogodilo u proteklom razdoblju dok ona nije bila ovdje. Upoznali bi je sa svojom novom rodbinom ili malom djecom. Neki od njih bi se žalili na probleme koje su imali, pa bi im ova divna, dobra markiza Leonora uvijek davala vreću dukata ili malo hrane za zimu.

Ono što je zaista bio prevelik desetljetni problem u gradu Rivaji, bila je opasna, bijela lisica koja je godinama napadala imanje ovih mještana i krala jaja, male guske ili kokoši. Svake četvrte godine dobra markiza organizirala je veliki lov na ovu opasnu bijelu lisicu. Lovci su išli po cijeloj šumi u potrazi za tim opasnim bijelim, malim lopovom koji je nanio toliko štete na njihovim imanjima. Ali nikada nisu uhvatili bijelu lisicu. Tijekom tog lova nikada nisu vidjeli bijelu lisicu među drvećem i kamenjem. Tako se počelo smatrati da je bijela lisica samo veliki mit među građanima Rivaje.
Čak je i prije nekoliko godina mlada markiza organizirala veliki lov. Ali uzalud! Te godine nitko nije vidio bijelu lisicu u šumi, pa su građani pomislili da se lisica napokon odselila i ostavila njihov gradić na miru.
Međutim, ono što nitko nije znao osim vjernog starog sluge Biffona - bila je velika tajna markize. Bila je to i tajna njezine vječne mladosti!

Prije mnogo, puno godina, stara ljubomorna vještica bacila je vještičju čaroliju na ovu lijepu, mladu markizu. Čarolije su se odnosile na činjenicu da će markiza živjeti vječno. Ali, provest će tri godine u prostranoj borovoj šumi i poljima u obliku opasne bijele lisice. Svake četvrte godine prijestupne godine vratit će se u svoj gradić Rivaju kao markiza Leonora.
I tako je i bilo!
Dugo je vremena markiza Leonora pokušavala doznati protuotrov za to užasno djelo, ali uzalud. Onda je jednog ljeta zamolila tu odvratnu vješticu iz susjedne države da joj kaže koji je protuotrov.

Post je objavljen 23.02.2021. u 09:37 sati.