Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

95. ROĐENDAN DVD-a VUKOSAVLJEVICA

VUKOSAVLJEVICA

za DVD-a Vukosavljevica 95 godina je rada i brige za mještane: Nova garaža i oprema omogućit će rad i na europskoj razini

Između dva svjetska rata, konkretnije 1926. godine, u podbilogorskom mjestu Vukosavljevica osnovano je Dobrovoljno vatrogasno društvo. Društvo je nastalo zajedničkim potrebama i inicijativom dva susjedna mjesta Vukosavljevice i Turnašice. Ta bratska suradnja prožima se tijekom svih proteklih 95 godina, a danas je DVD Vukosavljevica, koji ima više od 160 članova, najveća udruga u mjestu te glavni oslonac svih društvenih događanja tijekom godine: kulturnih, vjerskih, sportskih, humanitarnih, kao i akcija uređenja naselja. Zbog pandemije koronavirusa protekla godina bila je specifična za sve, pa tako i za vukosavljevačke vatrogasce. Osim što su po naredbi Stožera civilne zaštite bili raspoređeni na punktovima diljem općine Špišić Bukovica, operativni dio aktivnosti redovito je funkcionirao. Bili su na deset intervencija: četiri požara i šest tehničkih intervencija. Održane su dvije vježbe i petnaestak radnih akcija na Mjesnom i Vatrogasnom domu. Međutim, bili su zakinuti u radu s mlađim uzrastima, posebice djecom. Otkazani su svi treninzi za natjecanja koja su se trebala održati u Čakovcu i Varaždinu, gdje su vukosavljevački vatrogasci u šest kategorija trebali braniti boje naše županije.

Svake godine DVD Vukosavljevica napreduje u tehničkom smislu, pa je tako u tijeku završetak izgradnje vatrogasne garaže. Garaža je izgrađena sredstvima Ministarstva poljoprivrede uz Vatrogasni dom koji datira iz 1936. godine, a trenutno se obnavlja uz pomoć Općine Špišić Bukovice. Time će konačno biti riješen smještaj svih vozila i opreme u jednom adekvatnom prostoru. Trenutno raspolažu s tri vozila. Kombi vozilo Citroën Jumper služi za prijevoz članova, a ima ugrađen visokotlačni modul za prijevoz 300 l vode. To vozilo je nabavljeno uz financijsku pomoć Općine Špišić Bukovice te Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Navalno vozilo Mercedes, s kapacitetom od 1600 l vode i bogatom vatrogasnom opremom, donirano je iz njemačkog grada Marburga. Treće vozilo, autocisternu FAP kapaciteta 9000 l vode kupio je DVD Vukosavljevica. Radi se o cisterni za prijevoz goriva koja je naknadno prenamijenjena u vatrogasnu cisternu. Vozila su do sada bila smještena na tri lokacije u Vukosavljevici, a jedno od njih nije bilo garažirano. – Izgradnjom garaže ispunjeni su dugogodišnji želja i san mnogih članova našeg društva, a stvoreni su preduvjeti europskog standarda za funkcioniranje stožernog vatrogasnog društva naše općine – rekao nam je zapovjednik Zdravko Pokupić.

Od osamostaljenja Republike Hrvatske DVD Vukosavljevica sudjelovao je na svim državnim natjecanjima. Brojni pehari i priznanja krase gotovo sve zidove Vatrogasnog doma. U društvu je aktivno osam natjecateljskih odjeljenja. Do sada nije organizirano nijedno natjecanje, a da se nisu vratili barem s dva-tri priznanja. Najbolji rezultati ostvareni su na dva državna natjecanja s po jednim osmim i desetim osvojenim mjestom. Što boljoj pripremi za natjecanja pridonosi i sedam vatrogasnih sudaca, koji su aktivni u društvu i paze da natjecatelji isprave sve svoje pogreške. Vukosavljevički vatrogasci redovito se i školuju za zvanja u sklopu Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije. – U našem ukupnom radu nesebično nas podržava Općina Špišić Bukovica na čelu s načelnikom Hrvojem Milerom, koji je i sam član DVD-a Vukosavljevica, Virovitičko-podravska županija te naravno Vatrogasna zajednica općine Špišić Bukovica i Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije. A tu su i naši mještani koji redovito doniraju društvo početkom svake godine i na koje se mi vatrogasci bez straha možemo osloniti – objasnio je zapovjednik Pokupić.

Na kraju možemo zaključiti da DVD Vukosavljevica uz bogatu prošlost ima i sigurnu budućnost, a tomu najbolje svjedoči brojni pomladak koji slijedi primjer svojih starijih kolega i koji će u konačnici biti zaslužan da se dugogodišnja tradicija vukosavljevačkog vatrogastva nastavi i dalje. U društvu su stoga posebno ponosni na pomladak u čiji rad nisu uključeni samo mladi iz Vukosavljevice, nego i iz okolnih naselja. Mladi kroz druženje sa svojim vršnjacima razvijaju ljubav prema društvu i humanošću. Najmlađi članovi DVD-a s nestrpljenjem očekuju završetak trenutne situacije s koronavirusom i ponovni početak treninga i natjecanja. Djeca do 12 godina vježbaju s vatrogasnim brentačama, a cilj im je s mlazom vode iz brentače srušiti metu. Vatrogasna mladež od 12 do 16 godina ima složenije vježbe. Jedna grupa, predvođena zapovjednikom, brentačama puni vodu u posude, a druga spaja vatrogasne cijevi, od početka staze do kraja te veže vatrogasne čvorove. U oba slučaja ekipe se sastoje od devet članova. S najmlađima u DVD-u Vukosavljevica radi Marija Komar, koja također ima višegodišnji vatrogasni staž. – Već godinama tijekom ljeta najbolje mlade vatrogasce za nagradu vodimo u vatrogasni kamp u Fažani, gdje stječu nova znanja i poznanstva s vršnjacima i iz ostatka Hrvatske – objasnila nam je.
– I ove godine očekujem da budemo najbolji te da se plasiramo na državnu završnicu – optimistična je 12-godišnja Nika.
– Na vatrogasnim treninzima uvijek nam je lijepo, posebno kada smo bolji od drugih – dometnuo je 8-godišnji Tin.
– Za nekoliko godina i ja ću biti pravi vatrogasac, koji će ići na intervencije – zaključio je 10-godišnji Mihael. …. izvor: virovitičko-podravska županija

Post je objavljen 21.02.2021. u 10:02 sati.