Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mehaginakci

Marketing

Janjićki vrh



Janjićki vrh (812 m) se nalazi u sastavu općine Zenica. Ime potječe od imena Zeničkog sela Janjići. Dominira zeničkom kotlinom sa južne strane. Ime vrha mi je neobično. U zapisima piše da potječe od sela Janjići, ali, avaj, u Osmanskom carstvu postojali su vojnici pješaci koji su bili naoružani lukom i strijelom a zvali su ih janjićari (to se na turskom piše yeni – sari). Oni su bili udarna snaga vojske, a nalazili su se na čvrstom centru ratišta.

Ono što mi je posebno interesantno jeste što se pod samim vrhom nalazi rimski put koji nije ni obilježen, niti je značajan ikome, kao da se radi o najobičnijem putu. Doduše ovo su samo predpostavke da je rimski, ali da liči,da liči. Mnoge rimske puteve sam imala priliku vidjeti od onih na Pompejama, do onih u samom Rimu. Rimljani su nam ostavili to u amanet, da bi mi koračali njima i izgovarali ono “Svi putevi vode u Rim”. Mene je danas jedan takav odveo, kako i napisah, na Janjićki.



Idući prema gore imali smo prilike da vidimo šta su protekle noći uradile divlje svinje na tom lokalitetu. Nevjerovatno koliku parcelu su izrovile. Kao da su imale party.



Sa vrha pruža se fantastičan pogled na lanac visokogorskih planina od kojih najviše dominira planina Vlašić.









To bi bilo sve narode, što rekao Duško Dugouško, odoh pod deku da pijem topli čaj.






Post je objavljen 20.02.2021. u 19:44 sati.