Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Jack Nicklaus, ikona svjetskog golfa

Počeci golfa vežu se uz Škotsku, u kojoj su ga u 14. stoljeću prvi počeli igrati pastiri. No, s vremenom se golf razvio u svim dijelovima svijeta, pa tako gotovo svi najbolji svjetski golferi dolaze iz SAD-a. Uz već svima nam dobro poznatog Tigera Woodsa, tu su još i Bobby Jones, Walter Hegen, Arnold Palmer, Gene Sarazen i Jack Nicklaus. U pravo potonji je tema ovog teksta. Rođen je 21.01.1940. u Columbusu u američkoj saveznoj državi Ohio. Njegovi roditelji zvali su se Helena i Charlie, a po majci vuče njemačko podrijetlo. Nicklaus je pohađao Upper Arlington High school, čiji su nadimak i maskota igrom slučaja upravo zlatni medvjed, što je ujedno i postao nadimak ovog sjajnog golfera.

Karijeru profesionalnog golfera započeo je u dobi od 21 godine. Svoju prvu profesionalnu pobjedu ostvario je na US Openu 1962., na kojem je nadjačao Arnolda Palmera. Upravo tu je započelo njihovo veliko rivalstvo. Tijekom 25 godina aktivnog bavljenja golfom, Jack Nicklaus osvojio je čak 18 PGA naslova. U tu kategoriju ubrajamo US Open, PGA Championship, Open Championship i Masters Tournament. Po tome je uspješniji i od Tigera Woodsa, koji u svojim vitrinama ima tri naslova manje, njih 15. Među tih 18 Nicklausovih trofeja nalazi se i čak 6 naslova na Masters Tournamentu. Svoj prvi osvojio je u dobi od samo 23 godine, a posljednji , šesti u dobi od 46 godina, čime je postao najstariji osvajač ovog natjecanja. US Open osvajao je ukupno četiri puta, na PGA Championshipu ima pet naslova, dok ih na Open Championshipu ima tri. Šlag na tortu karijere „zlatnog medvjeda“ bilo je njegovo uvrštavanje u World Golf Hall of fame 1974. godine.

Danas Jack Nicklaus vodi jednu od najvećih svjetskih kompanija zaduženu za dizajn golf terena. Uz to, član je Američkog društva arhitekata golf terena. Svoju svestranost dokazao je i svojim uspjesima na području književnosti. Naime, on je autor nekoliko knjiga, od poučnih, pa sve do autobiografskih. Jedna od njih, Golf my Way, smatra se jednom od najboljih instruktivnih golf knjiga svih vremena.

Post je objavljen 17.02.2021. u 11:25 sati.