Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dvorci-crkve

Marketing

Erdut kurija

Erdut
Već sami ulaz u dvorište – posjed,pokazuje njegovu nekadašnju moć,kad su ovdje bili očito bolji gospodari nego današnji.Vinorodni kraj sa vrhunskim vinima,činio je ovu kuriju ukrasom toga dijela Slavonije.
Samo naselje spominje se još u 14 stoljeću kao Erdoed-šumski put,a u smislu grada 1472 godine kao Castelum Erdeed.Nakon turskog povlačenja 1688 godine s ovog područja sami posjed preuzima carska bečka komora,da bi nakon nje posjed došao u ruke baruna Zuana 23.2.1730.,a njegova ga udovica prodaje obitelji Pallfy. 03.06.1778 godine. Kupuje ga obitelj Adamović –Cseh Čepinski zajedno sa posjedom Aljmaš.U 19 stoljeću ovdje zatičemo novog vlasnika,sremskog župana Ervina Čeha,a u posjedu te obitelji ostaje do kraja 2 svjetskog rata do nacionalizacije kad obitelj odlazi u Austriju.Grof odlazi sa svoih 8 kćeri,osim najmlađe Etele koja ostaje kako bi mogla izabrati osobne stvari koje će biti izuzete od nacionalizacije.Ustvari uzela je samo osobne stvari,koje su bile spremljene kao miraz za njenu svadbu,a dobila ih je od majke Poljakinje,no ona se nikad ne udaje,jer njen zaručnik pogiba.Ostaje tako u Jugoslaviji,sa uspomenama na zaručnika i sa glasom da je luda.
Kurija je razvedenog tlocrta ,građena u doba historicizma.prizemnica koju krasi poligonalna kula s tornjićem.Visoki trijem koji čini glavni ulaz ukrašen je drvenim rezbarijama.
Možda je red da malo opišemo obitelj Adamović Čepinski koja je svakako vrlo stara i jedna od najodličnijih obitelji u Slavoniji,a u srodstvu su sa mnogim velikaškim obiteljima ne samo Slavonije već i u Hrvatskoj.Plemićki list ( ugarsko-hrvatski) i grbovnicu podijelio je 6.11.1714 godine u Beču Car Karlo III Pavlu Adamoviću i njegovoj Ženi Juditi,njegovim sinovima Martinu i Franji te kćeri Mariji,Kati i Margareti.Međutim darovnicom Njezinog Apostolskog Veličanstva Carice Marije Terezije 23.03.1765. Martinov sin Ivan Kapistran I dobio je dobro Čepin,a predikat „čepinski“ podijeljen je istom Ivanu Kapistranu 6.10.1770 godine.,u Beču.Ženidbom sa Juditom pl.Šaić Perničkom stekao je Ivan Kapistran dobro sv.Jelenu,Kanižu,Imbrovec i Đelekovec,a 1875 Tenju,Aljmaš i Erdut.Sinu Pavlu ostavio je Čepin,Antunu Tenju a Roku dobra u Hrvatskoj.
Čepinska loza:
Ivan Kapistran II 81802-1876,potomak Pavlov bio je najnapredniji ekonom svoga doba.Njegov unuk Bela bio je skladatelj i zastupnik u Hrvatskom i Ugarskom saboru.
Tenjska loza (plemićka i barunska)
Ovdje se posebno ističe Ivan (1886-1929) komornik i vitez malteškog reda,te zastupnik u saboru.On je 20.10.1913 godine dobio barunat.Od ove loze spominje se i Bela udovica Lotara pl.Berksa,Ostrožac u Bosni,te Janka koja je živjela u Turjaku.
U plavom poluokruglom štitu zlatni lav,prednje šape ima položene na srebrni kameni stup,koji je pred njim na srebrnom polumjesecu,u lijevom gornjem uglu prati ga zlatna šestrokraka zvijezda.To je grb obitelji Adamović-Čepinskih.



Post je objavljen 16.02.2021. u 08:15 sati.